California se pregătește să devină primul stat american care interzice discriminarea pe bază de castă, o formă istorică de discriminare care a apărut pe subcontinentul indian cu 3.000 de ani în urmă, relatează Associated Press și The Guardian.

Gavin Newsom, guvernatorul CalifornieiFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Legislativul local al Californiei a votat deja proiectul de lege care propune interdicția, acesta urmând să ajungă acum la guvernatorul Gavin Newsom pentru ratificare.

Inițiatorii legii afirmă că acesta va oferi protecții suplimentare persoanelor originare din țări precum India, Nepal și Bangladesh, notând că discriminarea pe bază de castă nu este interzisă de legislația deja în vigoare.

Mutarea vine după ce în ultimii ani autoritățile din California au luat mai multe măsuri împotriva acestui tip de discriminare.

De exemplu, autoritățile statale de reglementare au dat în judecată în 2020 gigantul tech Cisco, acuzând că doi manageri indieni din caste superioare au discriminat un inginer căruia i-au oferit un salariu inferior și un contract mai prost din cauza castei sale.

Anul trecut, Universitatea de Stat a Californiei a devenit prima din sistemul american de educație superioară care a adăugat casta pe lista sa ce vizează protejarea grupurilor vulnerabile.

The Guardian amintește că acest stat liberal din SUA a fost locul în care au fost descoperite unele dintre cele mai tulburătoare infracțiuni pe bază de castă din istoria recentă a Americii.

În 2001, un proprietar pe nume Lakireddy Bali Reddy care închiria apartamente în zona Golfului San Francisco a fost condamnat pentru traficarea și abuzarea sexuală a peste 20 de femei indiene pe parcursul a 15 ani. El a petrecut 8 ani în închisoare înainte de a fi eliberat.

ONG-urile avertizează că numeroase persoane din India încă se raportează la sistemul castelor

Sistemul castelor poate fi urmărit în trecut pe subcontinentul indian până cu 3.000 de ani în urmă, fiind o ierarhie socială pe baza ocupației și a familiei în care se naște o persoană.

Deși India l-a interzis prin lege cu 75 de ani în urmă, organizațiile pentru drepturile omului susțin că numeroși indieni, în special cei din generațiile mai în vârstă, încă se raportează la el.

Proiectul de lege din California are însă și oponenții săi.

De exemplu, o scrisoare trimisă legislativului local de către Fundația Hindușilor Americani a avertizat că persoanele din Asia de Sud ar putea fi „forțate să răspundă la întrebări intruzive despre - sau să fie judecate în baza - persoanei cu care sunt căsătoriți”.

Deși a fost adoptat cu o largă majoritate, proiectul legislativ a fost denunțat de 5 legiuitori republicani care acuză că el ar putea duce în fapt la discriminarea unor persoane originare din Asia de Sud.

Shannon Grove, unul dintre legiuitorii locali, a afirmat de asemenea că sistemul castelor este un subiect complex și că nu există nicio definiție convenită universal asupra acestuia.

Deși opinia publică asociază în general sistemul castelor cu India, el este prezent și în alte țări în care este practicată religia hindusă.