Trei persoane au murit după ce două elicoptere s-au ciocnit în timp ce luptau împotriva unui incendiu în California, a anunțat luni un oficial local însărcinat cu pompierii, citat de AFP.

Doua elicoptere s-au ciocnit in Cabazon, CaliforniaFoto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

Aparatele de zbor fuseseră trimise pentru a lupta împotriva unui incendiu în Cabazon, la aproximativ 130 km est de Los Angeles, și s-au ciocnit duminică seara, a declarat David Fulcher, șeful pompierilor din regiune, într-o conferință de presă.

„Primul elicopter a reușit să aterizeze în siguranță în zonă. Din nefericire, cel de-al doilea elicopter s-a prăbușit, iar cei trei ocupanți ai săi au murit”, a adăugat el.

Doi pompieri, un șef de departament și un căpitan, se numără printre victime, la fel ca și un pilot contractat.

Potrivit autorităților locale, incendiul a izbucnit într-o clădire înainte de a se extinde pe o suprafață de peste un hectar de teren, ceea ce a forțat intervenția unei escadrile de șase aeronave, inclusiv a celor două implicate în coliziune.

Elicopterul care a aterizat în siguranță era un Sikorsky Skycrane, care transporta un lichid, fie apă, fie un ignifugator chimic, pentru a limita flăcările, au precizat autoritățile locale.

Elicopterul care s-a prăbușit era un Bell implicat în activități de observare și coordonare a luptei împotriva incendiilor, au adăugat acestea.

Autoritățile responsabile pentru siguranța transporturilor din Statele Unite au deschis o anchetă în cazul accidentului.

Acest accident mortal survine la 11 luni după ce un alt elicopter de pompieri s-a prăbușit la câțiva kilometri de Cabazon, provocând rănirea a trei persoane.

Afectat de secetă de mai bine de 20 de ani, vestul american este deosebit de vulnerabil la incendii, care s-au intensificat în ultimii ani. Frecvența și intensitatea acestor incendii au fost exacerbate de încălzirea globală.

Pompierii californieni luptă cu mii de incendii în fiecare an. Unele sunt deosebit de violente, cum ar fi cel din apropierea orașului Fresno, care a devastat deja peste 2.000 de hectare de vegetație, potrivit serviciului de pompieri din California.