Statele Unite au impus luni sancțiuni economice împotriva mai multor oficiali din Republika Srpska, entitatea sârbă din Bosnia, acuzați că au subminat acordurile din 1995 care au pus capăt războiului din fosta Iugoslavie printr-o lege adoptată recent, potrivit AFP.

Milorad DodikFoto: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cei patru oficiali vizați „poartă responsabilitatea de a fi încurajat adoptarea acestei legi, care amenință punerea în aplicare a Acordului de pace de la Dayton” care a pus capăt războiului din fosta Iugoslavie (1992-1995), a precizat Departamentul Trezoreriei americane într-un comunicat.

Sancțiunile îi vizează pe președintele Adunării Republicii Srpska, Nenad Stevandic, pe premierul Radovan Viskovic, pe ministrul Justiției, Milos Bukejlovic, și pe Zeljka Cvijanovic, membru sârb al președinției tripartite din Bosnia-Herțegovina.

Milorad Dodik, președintele Republika Srpska și apropiat al Kremlinului, nu se numără printre cei vizați. Sancțiuni economice împotriva sa au fost deja impuse de Washington în 2017 și 2022, pentru măsurile sale de obstrucționare a punerii în aplicare a acordurilor de la Dayton.

La 9 iulie, a promulgat o lege, aprobată anterior de Parlament, care suspendă recunoașterea de către entitatea sârbă bosniacă a hotărârilor Curții Constituționale bosniace, care, teoretic, se aplică în întreaga țară.

Conform Acordurilor de la Dayton, Bosnia a fost împărțită în două: o entitate sârbă - Republica Srpska - și o federație croato-musulmană.

„Această acțiune amenință stabilitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a Bosniei și Herțegovinei, precum și pacea obținută cu greu și susținută de Acordul de pace de la Dayton”, a declarat subsecretarul Trezoreriei SUA pentru terorism și informații financiare, Brian Nelson, citat în comunicat.

Țările occidentale, inclusiv Statele Unite, își exprimaseră opoziția față de această lege, îngrijorate că tensiunile ar putea escalada și mai mult în țara balcanică.

Unul dintre oficialii sancționați, Nenad Stevandic, a reacționat pe Twitter, redenumit X, spunând că vede sancțiunile ca pe o „recompensă pentru consecvență, fermitate și pentru că nu a cedat șantajului și amenințărilor celor considerați omnipotenți”.

Un purtător de cuvânt al partidului SNSD al lui Dodik, care deține majoritatea locurilor în Adunarea Republicii Srpska, a calificat decizia americană drept „rușinoasă și ipocrită”.

„Nicio sancțiune nu ne va împiedica să ne facem treaba”, a declarat purtătorul său de cuvânt, Radovan Kovacevic, la postul local de televiziune RTRS.

Milorad Dodik a promulgat, de asemenea, o altă lege la 9 iulie, respingând efectiv autoritatea Înaltului Reprezentant internațional în entitatea sârbă bosniacă, Christian Schmidt.