În ultima zi a summitului Rusia-Africa de la Sankt Petersburg, președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Moscova și țările de pe continent s-au angajat să promoveze o „ordine mondială multipolară” și să combată „neocolonialismul”, potrivit AFP.

Vladimir PutinFoto: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

„Angajamentul tuturor statelor noastre față de formarea unei ordini mondiale multipolare drepte și democratice (...) a fost reafirmat”, a declarat Putin într-un discurs de încheiere, referindu-se la o „determinare comună de a lupta împotriva neocolonialismului” și a sancțiunilor „ilegitime”.

Izolată pe scena internațională de la lansarea ofensivei sale militare în Ucraina în 2022, Moscova a organizat joi și vineri al doilea summit Rusia-Africa, care a reunit în acest an delegații din 49 de țări africane, inclusiv 17 șefi de stat.

La finalul reuniunii a fost adoptată o declarație comună care prevede o cooperare sporită în domeniile aprovizionării cu alimente, energiei și ajutorului pentru dezvoltare.

Aceasta face apel la „crearea unei ordini mondiale multipolare mai echitabile, mai echilibrate și mai durabile, opunându-se ferm oricărei forme de confruntare internațională pe continentul african”, potrivit textului publicat pe site-ul Kremlinului.

De asemenea, textul prevede că Moscova va ajuta țările africane să „obțină reparații pentru daunele economice și umanitare cauzate de politicile coloniale occidentale”, inclusiv „restituirea bunurilor culturale jefuite”.

Putin a declarat că mai are de discutat în cursul serii cu „țările africane interesate” despre situația din Ucraina.

„Reprezentanții statelor africane au dat dovadă de voință politică, independență și un interes real în dezvoltarea cooperării cu țara noastră”, a declarat el cu satisfacție.

Potrivit acestuia, un summit Rusia-Africa va avea loc de acum înainte o dată la trei ani și va fi creat un „mecanism de parteneriat și dialog” pentru „probleme de securitate”, inclusiv lupta împotriva terorismului, securitatea alimentară și schimbările climatice.

„Se vorbește, de asemenea, despre trecerea sistematică la monedele naționale, inclusiv rubla, în decontarea financiară a tranzacțiilor comerciale” între Rusia și Africa, a adăugat el.

Joi, Putin promisese deja livrări gratuite de cereale către șase țări africane în următoarele luni, pe fondul îngrijorării provocate de abandonarea de către Moscova a acordului privind exporturile agricole ucrainene.

De mai mulți ani, Rusia a stabilit legături mai strânse cu Africa, inclusiv prin intermediul serviciilor grupului paramilitar Wagner, prezentându-se ca un bastion împotriva „imperialismului” și „neocolonialismului” occidental.