Deși Bulgaria și România ar trebui să adere la spațiul Schengen, potrivit unei majorități din Parlamentul European, Austria se opune în continuare acestei idei cu un argument bine cunoscut, notează ziarul Die Tageszeitung.

Cancelarul Austriei Karl NehammerFoto: photonews.at/Georges Schneider / imago stock&people / Profimedia

Cancelaria Federală de la Viena spune că Austria își menține dreptul de veto în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen și a subliniat că nu este o chestiune de politică de partid, ci una de politică de securitate, potrivit Die Tageszeitung, care a întrebat dacă există vreo schimbare în atitudine după ce Parlamentul European (PE) a solicitat Consiliului să aprobe aderarea celor două țări până la sfârșitul anului 2023.

Într-o rezoluție adoptată în urmă cu două săptămâni, legislativul european subliniază că ambele țări au îndeplinit deja cerințele necesare pentru a fi admise în spațiul Schengen.

Pentru Viena, însă, aparent, protecția frontierelor nu funcționează, altfel nu s-ar putea explica de ce 70% dintre migranții reținuți în Austria nu fuseseră înregistrați anterior în nicio țară din UE.

Publicația germană trece în revistă evenimentele care au avut loc după ce Austria a blocat, la 8 decembrie 2022, accesul României în Schengen, urmărind interese electorale ce ţin de politica internă.

Apeluri la boicotarea companiilor austriece, convocarea ambasadorului la București, critici din partea a jumătate din Europa au urmat votului dat de guvernul austriac care nu se aștepta la astfel de reacții.

Singuraticul guvern federal de la Viena

Recenta rezoluție din Parlamentul European a arătat, de asemenea, cât de singuratic este guvernul federal de la Viena în această privință, remarcă Die Tageszeitung.

Aceasta a fost una dintre „cele mai tangibile realizări ale integrării europene", după cum se arată în textul rezoluției. Este inacceptabil ca cetățenii să fie discriminați la graniță cu timpi de așteptare uneori de zile întregi, pierderi economice și gaze de eșapament inutile.

Cotidianul german observă că argumentul folosit de Viena, combaterea migrației ilegale, nu face parte din criteriile clar definite pentru aderarea la Schengen.

Eurodeputații au precizat pe 12 iulie că regretă decizia Consiliului din 8 decembrie 2022 de a respinge cele două state „fără să fi fost prezentată nicio justificare de natură juridică legată de criteriile de aderare”.

Chiar și președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a regretat decizia guvernului independent de el din decembrie.

Austria se afla într-o „situație dificilă" din cauza numărului mare de solicitanți de azil, dar „legătura acestei probleme cu aderarea României și Bulgariei la Schengen, trebuie să mărturisesc, din păcate, că nu o văd”, a spus Van der Bellen.

OVP, partidul cancelarului austriac, în cădere liberă

Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a cerut despăgubiri de 200 de milioane de euro pe lună pentru prejudiciul adus economiei românești.

În timp ce europarlamentarul român Eugen Tomac, din partea PPE, coleg de partid cu Partidul Popular Austriac (ÖVP), a calificat veto-ul drept o „palmă nemeritată" pentru 30 de milioane de cetățeni români și bulgari.

Guvernul austriac a trecut cu vederea faptul că premierul Ungariei, Viktor Orbán, unul dintre cei mai importanți aliați ai ÖVP, trimitea majoritatea migranților în Austria, notează Die Tageszeitung.

Problema migrației „ilegale" a fost deja tema dominantă a Partidului Popular condus de Nehammer în cele patru alegeri regionale. Dar strategia de a câștiga voturi de la partidul de extremă-dreapta FPÖ nu a funcționat pentru ÖVP.

Partidului cancelarului austriac a pierdut aproape zece procente și majoritatea absolută în Austria Inferioară.

În toamna anului viitor, Austria va organiza alegeri parlamentare, iar în sondajele actuale, FPÖ se află pe primul loc - iar ÖVP ar fi în cel mai bun caz un partener minor.

Austria are nevoie de muncitori români

În cadrul coaliției guvernamentale din Austria, veto-ul Schengen va fi probabil foarte controversat, însă puține critici deschise vin din partea partenerului de coaliție al Verzilor.

La jumătatea lunii martie, ministrul sănătății, Johannes Rauch, care face parte din partidul de centru-stânga, s-a pronunțat în favoarea aderării la Schengen pentru că e nevoie de români pentru a munci în țara care le-a trântit ușa în nas.

Austria are nevoie urgentă de cei 30.000 de muncitori din România pentru a îngriji bătrâni și bolnavi.