Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a calificat miercuri drept „ridicolă” o declaraţie a unui vicepreşedinte al Parlamentului European, care a sugerat că fabrica producătorului auto german BMW din estul Ungariei ar trebui mutată în România. Szijjarto susține că o asemenea afirmație ar arăta „şantajul politic” la care ar fi supuse companiile germane care investesc în Ungaria, relatează agenţia MTI.

Peter SzijjartoFoto: Omer Taha Cetin / AFP / Profimedia

Respectiva declaraţie a vicepreşedintei Parlamentului European, social-democrata germană Katarina Barley, denotă o atitudine „ungarofobă”, a spus şeful diplomaţiei ungare, într-o conferință de presă, scrie Agerpres, citând MTI.

Peter Szijjarto a susținut că încercările „anumitor forţe politice” de a şantaja companiile germane care investesc în Ungaria au eşuat, el adăugând că tot mai multe companii germane vin în această ţară, iar cele mai multe dintre ele au o relaţie de lucru bună cu guvernul condus de Viktor Orban.

Construcţia fabricii BMW de la Debrecen se desfăşoară conform calendarului şi va fi un element cheie al strategiei Ungariei de mobilitate cu vehicule electrice, a mai spus ministrul ungar.

„Socialiştii germani - şi am impresia că uneori şi stânga ungară - sunt cei care doresc ca aceste investiţii high-tech creatoare de locuri de muncă să fie realizate mai degrabă în România decât în Ungaria. Din fericire, nu ei hotărăsc, ci depinde de deciziile investitorilor şi de cooperarea lor cu guvernul”, a mai declarat Szijjarto.

Luni, referindu-se la aceeaşi declaraţie a vicepreşedintei Parlamentului European, secretarul de stat din MAE ungar Tamas Menczer a afirmat că Bruxellesul „a lansat încă un atac împotriva Ungariei”, întrucât această ţară respinge „migraţia, războiul şi sancţiunile”.