Poliția sârbă i-a interzis joi lui Petr Nikitin, un critic proeminent al președintelui rus Vladimir Putin, să intre în țară, a declarat un avocat de la Belgrad citat de Reuters.

Aleksandar Vucic alaturi de Vladimir PutinFoto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

Lui Nikitin, unul dintre fondatorii Societății Democrate Ruse, o organizație care se opune invaziei din Ucraina, i s-a interzis să intre în Serbia, deși trăiește în această țară din 2016.

Cedomir Stojkovic, un avocat care îl reprezintă pe Nikitin, a declarat că decizia a fost luată după ce o cerere a fost formulată în acest sens de către Agenția de Securitate și Informații a Serbiei (BIA), aceasta solicitând „o măsură protectivă de expulzare a unui străin”.

„Acest lucru este ilegal deoarece copiii lui Nikitin se află aici, este o separare a familiei, el este un rezistent, însă poliția poate cu toate acestea să îl expulzeze”, a declarat Stojkovic.

El a precizat că va formula o plângere către ministerul de interne de la Belgrad.

Mai devreme în cursul zilei de joi, Nikitin, care deține și cetățenia olandeză, a declarat pentru serviciul în limba sârbă a Radio Europa Liberă că intenționează să rămână in terminalul aeroportului internațional din Belgrad până când i se va permite să intre în țară sau va fi expulzat.

Decizia de a bloca intrarea lui Nikitin în țară vine după ce Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva lui Aleksandr Vulin, directorul BIA și un aliat de încredere al președintelui sârb Aleksandar Vucic.

Serbia continuă să refuze impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei

Deși Belgradul a condamnat de mai multe ori invazia rusească din Ucraina, guvernul sârb a refuzat cu vehemență să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, aliatul său tradițional.

Acest lucru a atras critici dure din partea Uniunii Europene, care acuză Belgradul că nu respectă angajamentul de a se alinia politicii externe a blocului comunitar, una dintre obligațiile pe care și le-a asumat când a primit statutul de țară candidat pentru aderare în 2012.

Statele Unite au cerut la rândul lor în mod repetat guvernului condus de Vucic să se alinieze sancțiunilor anti-ruse, toate solicitările în acest sens fiind însă ignorate până acum.

Serbia este un aliat tradiţional al Rusiei, care apără la rândul său interesele sârbe la forurile internaţionale în privinţa Kosovo, fostă provincie sârbă populată majoritar de etnici albanezi care şi-a declarat unilateral independenţa în 2008.

În plus, Serbia depinde aproape total de furnizarea de gaze ruse, cu toate că în ultima perioadă a încercat să-şi diversifice sursele energetice.