Aproape 900 de kilograme de materiale pirotehnice, folosite de protestatarii violenti pentru a ataca poliția, au fost confiscate în ultimele 24 de ore, au anunțat miercuri surse din cadrul poliției pentru AFP.

Mașină arsă în timpul revoltei din Lille, FranțaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Un stoc de „492 de kilograme de dispozitive pirotehnice nedeclarate” a fost confiscat de la un magazin de artificii din Aubervilliers (Seine-Saint-Denis), a anunțat miercuri seară, într-un mesaj pe Twitter, prefectura departamentului situat la nord de Paris.

Materialele pirotehice au fost distruse, iar afacerea a fost închisă.

Marți seară, 400 de kilograme de materiale pirotehnice artizanale au fost confiscate într-un district la nord de Paris.

Descoperirea a fost făcută în timpul unui control asupra unei dube la Porte de Clignancourt, în nordul capitalei, iar trei persoane au fost arestate, a anunțat marți seară, într-un tweet, Prefectura de Poliție.

Cutiile erau încărcate cu „lumânări romane” (tuburi de carton sau metal încărcate cu proiectile luminoase, n.r.) de marca „Jorge”, o companie poloneză care domină piața, potrivit fotografiilor difuzate de PP, care a precizat că „verificările continuă”.

În 2022, confiscările vamale de artificii și alte echipamente pirotehnice au totalizat în Franța 1.578 kg. În 2021 și 2020, confiscările au fost de 345 kg și, respectiv, 146 kg.

Prefectura Nordului a declarat marți pentru AFP că a intensificat controalele pe drumurile transfrontaliere cu Belgia pentru a împiedica aprovizionarea revoltelor din Franța cu artificii.