Spre marea nemulțumire a militanților pentru mediu, guvernul norvegian a propus marți să permita minertul pe fundul marii, pentru a avea acces la materie prima pentru tranziția ecologică fără a depinde de țări precum China, potrivit AFP.

Tromso, NorvegiaFoto: snapshot-photography/H Seeliger / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Avem nevoie de minereu pentru ca tranziția energetică să fie un succes", a declarat ministrul norvegian al Petrolului și Energiei, Terje Aasland, într-un comunicat.

Potrivit estimărilor Direcției petroliere norvegiene, platforma continentală a țării conține cel mai probabil depozite mari de minereuri, inclusiv cupru, cobalt, zinc și unele metale rare.

Unele dintre acestea sunt folosite în baterii, turbine eoliene, calculatoare și telefoane mobile.

"Aceste resurse sunt acum controlate de o mână de țări, ceea ce ne face vulnerabili", a subliniat Aasland.

Pandemia Covid și războiul din Ucraina au sensibilizat Europa cu privire la necesitatea de a nu depinde de țări precum Rusia, cel mai mare furnizor de gaze al continentului până anul trecut, sau China, cel mai mare producător mondial de mineruri rare.

Prin deschiderea treptată a 280.000 km2 din fundul mării - o suprafață cat jumătate din cea a Franței - pentru explorarea minerurilor, guvernul ar putea transforma țara într-un mare producător mondial in acest domeniu.

"Cred cu tărie că, dacă industria identifică resurse pe care le consideră viabile din punct de vedere economic pentru a fi extrase, va fi posibil să extragă aceste resurse într-un mod durabil și responsabil", a declarat dl Aasland. "Aspectele de mediu vor cântări foarte mult în lanț".