Ministerul rus de Externe a criticat vineri perspectiva încheierii unui acord nuclear între Statele Unite și Coreea de Sud, afirmând că acesta ar destabiliza regiunea și situația geopolitică mai largă, relatează Reuters.

Serghei Lavrov și Maria ZaharovaFoto: Russian Foreign Ministry / TASS / Profimedia Images

Comentariile Moscovei după ce Statele Unite au promis miercuri guvernului de la Seul să îi ofere mai multe informații despre planificarea sa nucleară, Coreea de Sud dând asigurări că nu va încerca să dezvolte arme nucleare ca parte a acordului despre care ambele părți spun că este un rezultat al activităților tot mai agresive ale regimului de la Phenian.

Rusia a criticat în mod repetat în ultimul timp ceea ce afirmă că este o escaladare a prezenței militare americane în întreaga Asie.

„Această evoluție este în mod clar de natură de a destabiliza și va avea consecințe negative serioase pentru securitatea regională, cu impact asupra stabilității globale”, a declarat MAE rus într-un comunicat remis presei.

Moscova a mai spus că „ambiția” SUA și a NATO de a avea o „superioritate militară decisivă” va duce „doar la escaladarea tensiunilor” și că ar putea provoca „o cursă a înarmării”.

Aflat la Washington pentru o vizită oficială, președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat în timpul unei conferințe de presă comune cu Joe Biden că înțelegerea vizează o consolidare a capacităților de apărare sud-coreene în contextul avansării rapide a programului nuclear nord-coreean.