​Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat exerciții de simulare a unui contraatac nuclear împotriva SUA și Coreei de Sud, într-un avertisment către aliații care își intensifică exercițiile militare comune, a anunțat luni agenția de stat KCNA, preluată de Reuters.

Kim Jong Un alaturi de fiica sa, Ju-aeFoto: Jung Yeon-je/ AFP / Profimedia Images

Exercițiile Nordului au implicat lansarea unei rachete cu rază scurtă de acțiune, dar - în mod neobișnuit - racheta a fost lansată dintr-un siloz îngropat, ceea ce, potrivit analiștilor, ar ajuta la îmbunătățirea vitezei și stabilității în viitoarele teste cu rachete balistice intercontinentale (ICBM).

KCNA a scris că exercițiile de sâmbătă și duminică au fost concepute pentru a spori „disuasiunea de război și capacitatea de contraatac nuclear" a țării, acuzând Washingtonul și Seulul că ar face o „încercare explicită de a declanșa un război" împotriva sa.

„Exercițiul a urmărit, de asemenea, să demonstreze voința noastră mai fermă de a da un răspuns de război real și să trimită un avertisment mai puternic inamicului care își extinde exercițiile de război agresive", a notat agenția KCNA.

În cadrul exercițiilor, o rachetă balistică echipată cu un focos nuclear simulat a zburat 800 km înainte de a lovi o țintă în scenariul unui atac nuclear tactic, a precizat sursa citată .

Fotografiile KCNA au arătat că dictatorul nord-coreean a asistat la test, din nou împreună cu fiica sa cea mică.

Analiștii au spus că fotografiile sugerează că lansarea a implicat o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune (SRBM) KN-23, dar, spre deosebire de testele anterioare, gazele de eșapament ale motorului păreau să fie evacuate de o parte și de alta în momentul decolării, ceea ce ar putea însemna că a fost folosit un siloz.

„Până acum, Coreea de Nord a preferat lansatoare mobile pentru orice, de la SRBM-uri până la chiar și pentru uriașele ICBM-uri, dar, având în vedere condițiile precare ale drumurilor și ale sistemului, a fost dificil să se garanteze stabilitatea rachetei în timpul operațiunilor reale", a explicat Yang Uk, cercetător la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul.

„Cea mai recentă lansare ar putea servi, eventual, ca un test pentru viitoarele lansări de rachete mai mari, cum ar fi ICBM Hwasong-17 într-un siloz", a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Coreea de Sud a declarat că Nordul face progrese tehnologice semnificative în programul său nuclear, dar nu a oferit mai multe detalii.

Kim a susținut că exercițiile au îmbunătățit capacitatea de război a țării și a îndemnat armata să fie pregătită pentru a efectua un „contraatac nuclear imediat și copleșitor în orice moment".

„Situația actuală, în care inamicii devin din ce în ce mai hotărâți în demersurile lor de agresiune împotriva RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană), impune de urgență ca RPDC să își consolideze exponențial descurajarea nucleară de război", a declarat Kim, citat de KCNA.

„Forța nucleară a RPDC va descuraja ferm și va ține sub control mișcările nesăbuite și provocările inamicului cu ajutorul pregătirii sale de război ridicate și își va îndeplini misiunea importantă fără ezitare în cazul oricărei situații nedorite", a adăugat el.