Richard Sharp, președintele BBC, a demisionat vineri după ce o investigație independentă a concluzionat că a încălcat reguli privind numirile în funcții publice din cauza unui împrumut acordat fostului premier Boris Johnson, relatează Reuters.

Richard Sharp, fostul presedinte al BBCFoto: Jordan Pettitt / PA Images / Profimedia

Anunțându-și demisia, Sharp a precizat că a acceptat o solicitare de a asigura interimatul funcției până la sfârșitul lunii iunie pentru a acorda guvernului timp să îi găsească un înlocuitor.

Demisia sa survine după o anchetă a autorității britanice responsabile de verificarea numirilor în funcții publice, aceasta vizând modul în care Sharp a fost ales de guvern pentru funcția de președinte al BBC în 2021.

Raportul autorității a concluzionat că el a încălcat regulamentul guvernamental pentru numirile în funcții publice fiindcă nu a dezvăluit un posibil conflict de interese, însă că această abatere nu îi invalidează în mod neapărat numirea.

Cu toate acestea, Sharp a anunțat că a decis să își prezinte demisia, afirmând că dacă ar rămâne în funcție până la finalul mandatului său de 4 ani acest lucru ar putea distrage atenția de la „munca bună” pe care o face societatea britanică de radiodifuziune.

„Am decis că este corect să pun pe primul loc interesele BBC. Prin urmare, în dimineața aceasta mi-am prezentat demisia din funcția de președinte al BBC”, a spus el.

Legăturile dintre șeful BBC și Boris Johnson

Ancheta privind numirea în funcție a lui Sharp a fost demarată după ce în luna ianuarie jurnaliștii de la The Sunday Times au dezvăluit că acesta l-ar fi ajutat pe fostul premier Boris Johnson să obţină garanţii pentru un credit de aproape 800.000 de lire sterline, cu numai câteva săptămâni înainte ca fostul șef al guvernului de la Londra să-l recomande pentru funcţia de conducere a BBC.

Sharp, fost director la banca Goldman Sachs şi consilier al lui Johnson pe vremea când acesta deţinea funcţia de primar al Londrei, l-a prezentat milionarului canadian Sam Blyth pe Simon Case, care era pe atunci secretar al cabinetului, pentru a discuta chestiunea creditului, potrivit The Times.

Atât Sharp, cât şi Blyth participaseră la o cină la sfârşitul anului 2020 în care au analizat mai multe formule pentru a acoperi cheltuielile lui Johnson, căruia nu-i ajungea salariul de prim-ministru, de circa 165.000 de lire sterline.

Fostul lider conservator, care are şapte copii cu trei femei diferite, era nevoit să plătească pensie alimentară după ce divorţase la începutul acelui an şi îşi redecora reşedinţa oficială din Downing Street.

Blyth s-a oferit să le fie girant atât lui Johnson, cât şi lui Sharp, care a acţionat ca intermediar, cu toate că nu a menţionat acest aspect atunci când şi-a depus candidatura pentru şefia BBC, care implică declararea oricărui „conflict de interese”.

„Nu există conflict pentru că nu am făcut altceva decât să-l pun în legătură, la cererea sa, pe domnul Blyth cu secretarul cabinetului şi nu am fost implicat în vreun alt mod”, a declarat Sharp la momentul respectiv.