În jur de 400.000 de credincioși musulmani s-au strâns vineri în capitala rusă Moscova pentru sărbătoarea Eid al-Fitr care marchează sfârșitul Ramadanului, relatează Moslenta.

Eid al-Fitr sarbatorit la MoscovaFoto: Sefa Karacan / AFP / Profimedia Images

Cifra a fost anunțată de Administrația Spirituală a Musulmanilor din Rusia, aproximativ 180.000 de credincioși strângându-se doar la Moscheea Catedralei, principala moschee din Moscova, și în jurul acesteia pentru rugăciunea de dimineață.

Potrivit ultimului recensământ, Rusia are o minoritate de 14 milioane de credincioși musulmani ce trăiesc pe teritoriul său, aproximativ 10% din populația totală a țării.

Minoritățile etnice și religioase ale Rusiei au atras atenția opiniei publice internaționale după ce acestea au reprezentat printre principalele ținte ale recrutărilor efectuate de autoritățile militare ruse pentru războiul din Ucraina.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin, a anunțat încă din a doua zi a războiului că a mobilizat 10.000 de luptători la Groznîi, capitala republicii din Caucaz pe care o conduce.

Eid al-Fitr este una dintre cele mai sfinte sărbători din calendarul islamic. În debutul primei zile a sărbătorii, musulmanii participă la o rugăciune specială în moschei, iar copiii primesc haine noi şi daruri în bani pe parcursul acestei sărbători ce durează trei zile.

Anul acesta Ramadanul a început în data de 23 martie.