Ramadanul, luna postului musulman, va începe joi, a anunţat marţi Arabia Saudită, ţara cu populaţie majoritar sunnită şi în care se află cele două locuri sacre din credinţa islamică, Mecca şi Medina, informează AFP și Agerpres.

Cupola Stancii din IerusalimFoto: Saeed Qaq / Zuma Press / Profimedia Images

Curtea Supremă saudită a decretat că cea de-a opta lună din calendarul musulman („Sha'ban”) se va încheia miercuri, ceea ce înseamnă că ramadanul va debuta joi, potrivit agenţiei de presă SPA.

Autorităţile saudite i-au îndemnat marţi pe locuitorii ţării să privească Luna pe cer, însă satelitul natural al Terrei nu a fost vizibil din cauza norilor.

Începutul ramadanului, o lună dedicată rugăciunilor şi actelor de caritate, este determinat de apariţia primului pătrar de lună, în contextul în care calendarul musulman se bazează pe ciclurile Lunii.

De ce este important anunțul Arabiei Saudite privind ramadanul

În mod tradiţional, numeroase ţări musulmane respectă data indicată de autorităţile religioase saudite.

Dintre ţările arabe, Qatarul şi Emiratele Arabe Unite au anunţat la rândul lor că ramadanul din 2023 va începe joi. La fel a procedat şi Egiptul.

Republica Islamică Iran, ţară cu populaţie majoritar şiită, a anunţat, de asemenea, că ramadanul va începe joi.

În timpul ramadanului, unul dintre cei cinci stâlpi ai islamului, credincioşii musulmani sunt invitaţi să se abţină de la a mânca, a bea, a fuma şi a întreţine relaţii sexuale, din zori şi până la apusul Soarelui.

Musulmanii sunt totodată îndemnaţi să ofere pomeni celor săraci („zakat”/„sadaqa”).

Ramadanul se va încheia prin Aid al-Fitr, „sărbătoarea ruperii postului”.