China a încercat probabil, parțial în afara restricțiilor la export, să achiziționeze cunoștințe și bunuri din sectorul aerospațial olandez, a declarat miercuri serviciul de informații militare olandez (MIVD), citat de AFP.

SemiconductoriFoto: Massimo Brega, The Lighthouse / Sciencephoto / Profimedia Images

„Olanda rămâne o țintă de spionaj atractivă pentru China”, a avertizat MIVD, „în special în domeniul industriei semiconductorilor, al tehnologiei cuantice, al industriei aerospațiale și al industriei maritime”, a precizat acesta.

În 2022, serviciul a „identificat și împiedicat diverse încercări chinezești de a achiziționa tehnologie (militară)”, a declarat șeful său Jan Swillens într-un raport anual.

„Companiile olandeze, institutele și oamenii de știință olandezi sunt vizați pe scară largă”, a mai avertizat el.

„China dezvoltă rapid arme avansate cu tehnologie de ultimă oră”, a spus Swillens, referindu-se la „diferite tipuri de arme antisatelit cu un caracter foarte distructiv”.

China lucrează intensiv la lansarea de sateliți în spațiu, a precizat MIVD. Beijingul ar avea ca obiectiv 100 de lansări pe an, față de aproximativ 40 în 2020.

Acestea sunt în principal „sateliți de informații, supraveghere, recunoaștere (ISR) și comunicații”, a precizat MIVD.

„Pionierii rețelelor de comunicații cuantice în spațiu”

În plus, MIVD a declarat că chinezii vor să fie pionierii rețelelor de comunicații cuantice în spațiu, permițând o comunicare mai rapidă și mai sigură în întreaga lume.

„Această formă de comunicare este mai greu de interceptat”, oferind „un mare avantaj militar”, potrivit MIVD.

MIVD a identificat, de asemenea, unele dintre companiile de fațadă folosite de China pentru a eluda restricțiile la export.

Serviciul olandez de informații (AIVD) avertizase deja luni că China reprezintă „cea mai mare amenințare la adresa securității economice a Olandei”.

Olandezii sunt principalul producător european de utilaje de fabricat cipuri, componente electronice esențiale pentru smartphone-uri, mașini conectate și echipamente militare.

În urma presiunilor exercitate de Statele Unite, Haga a anunțat în martie că pune frână exporturilor de tehnologie de fabricare a cipurilor din motive de securitate.

Decizia a fost aspru criticată de China, care are nevoie de mașinile produse de olandezii de la ASML, primul producător european de semiconductori, pentru a fabrica cipuri.