O coaliție de medici anti-avort a cerut marți Curții Supreme a SUA să restricționeze accesul la o pastilă de avort folosită pe scară largă în această țară, în ajunul unei decizii foarte așteptate a justiției americane pe această temă, potrivit AFP.

AvortFoto: Traci Hahn | Dreamstime.com

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) și compania farmaceutică Danco, care produce mifepristona, au „ignorat în mod flagrant legile și reglementările existente (...) și au pus în mod continuu politica înaintea sănătății femeilor”, au denunțat asociațiile de ginecologi și pediatri într-un text depus la Înalta Curte.

O adevărată bătălie juridică a fost dusă de când un judecător federal din Texas, sesizat de militanții anti-avort, a retras la 7 aprilie autorizația de introducere pe piață a mifepristonei de către FDA. În ciuda consensului științific, el a considerat că aceasta prezintă riscuri pentru sănătatea femeilor.

O curte de apel, sesizată de guvernul federal, a permis apoi ca pilula abortivă să rămână autorizată, dar a limitat accesul acordat de FDA de-a lungul anilor.

Hotărârea a interzis trimiterea prin poștă a mifepristonei și a revenit la o utilizare limitată la șapte săptămâni de sarcină, în loc de zece.

Guvernul federal a sesizat atunci de urgență Curtea Supremă, care vineri a menținut temporar accesul la pilula abortivă, suspendând decizia curții de apel pentru a avea mai mult timp să examineze cazul.

Suspendarea este valabilă până miercuri, cu puțin înainte de miezul nopții, a precizat Curtea Supremă.

„Fără o suspendare, mifepristonul va provoca și mai multe complicații fizice, traume emoționale și chiar moartea femeilor”, au susținut medicii.

„De asemenea, va dăuna reclamanților, obligându-i să efectueze avorturi elective care le încalcă conștiința”, au adăugat ei, cerând instanței să lase în vigoare decizia curții de apel.

În combinație cu un alt medicament, mifepristona este folosită pentru mai mult de jumătate din toate avorturile din SUA. Peste cinci milioane de femei americane l-au luat deja de când a fost aprobat de FDA, în urmă cu mai bine de 20 de ani.

În aproximativ 15 state americane care au interzis recent avortul, pilula de avort este deja indisponibilă în mod oficial, deși s-au dezvoltat canale secundare.

Impactul restricțiilor sau al interzicerii pilulei de avort ar afecta, prin urmare, în primul rând acele state în care avortul rămâne legal - multe dintre ele fiind democrate. (foto: Traci Hahn | Dreamstime.com)