China a lansat sâmbătă trei zile de manevre militare în jurul Taiwanului, cu intenția de a intimida autoritățile acestuia, la scurt timp după ce o întâlnire între președintele insulei și un înalt oficial american a provocat furia Beijingului, potrivit AFP.

Exercitii militare chineze in jurul TaiwanuluiFoto: Ng Han Guan / AP - The Associated Press / Profimedia

Iată câteva întrebări și răspunsuri despre această operațiune, denumită „Joint Sword”:

Ce se întâmplă?

China a desfășurat nave, avioane de luptă și rachete în jurul Taiwanului pentru a transmite un „avertisment serios împotriva coliziunii dintre forțele separatiste care doresc independența Taiwanului și forțele externe”, a avertizat un purtător de cuvânt militar, Shi Yi.

Manevrele includ patrule și „lovituri de precizie comune simulate împotriva unor ținte cheie”, cu scopul de a „crea o descurajare și o încercuire totală” a Taiwanului, potrivit televiziunii de stat chineze CCTV.

Pentru această operațiune au fost mobilizate „zeci” de avioane de luptă J-18 și J-10C, alături de avioane antisubmarin.

De asemenea, Beijingul a desfășurat sistemele sale de lansatoare de rachete PHL-191 și rachetele terestre anti-navă YJ-12B, a relatat ziarul chinez Global Times.

Sâmbătă, Ministerul Apărării din Taiwan a detectat nouă nave de război și 71 de avioane în jurul insulei, iar duminică același număr de nave și 58 de avioane.

Ce vrea China?

China consideră Taiwanul (23 de milioane de locuitori) ca fiind o provincie pe care nu a reușit încă să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârșitul războiului civil chinez din 1949.

Beijingul se opune oricărui contact oficial între Taipei și guvernele străine, în conformitate cu „principiul unei singure Chine”. Printre acestea se numără și întâlnirea de miercuri din California dintre liderul taiwanez Tsai Ing-wen și președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy.

Beijingul promisese că va răspunde cu măsuri „ferme și energice”.

Manevrele militare chineze fac parte dintr-o campanie mai amplă de „presiune împotriva Taiwanului”, a declarat pentru AFP Ja Ian Chong, profesor asociat de științe politice la Universitatea Națională din Singapore.

Pentru el, aceste „reuniuni la nivel înalt permit Beijingului să dea vina pe Taipei, pe Washington sau pe alții.

De ce acum?

China a așteptat întoarcerea lui Tsai în Taiwan pentru a da startul spadei comune.

James Char, un expert militar chinez de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore, notează că Beijingul a așteptat, de asemenea, „sfârșitul” unei vizite de stat a președintelui francez Emmanuel Macron pentru a-și lansa exercițiile.

China încearcă să își „încălzească” relațiile cu Europa, a spus el, dar o operațiune militară împotriva Taiwanului ar „submina această deschidere diplomatică”.

Ce alte măsuri a luat Beijingul?

Ca represalii la vizita lui Tsai, Beijingul a anunțat că îi va interzice ambasadorului de facto al Taipeiului în SUA, Hsiao Bi-Khim, să intre în China și l-a acuzat că „incită în mod deliberat la o confruntare” în Strâmtoarea Taiwan.

Grupul de reflecție Hudson Institute din Washington și Biblioteca prezidențială Ronald Reagan au primit interdicție de a face afaceri cu entități chineze.

Care este diferența față de măsurile anterioare?

Aceste exerciții amintesc de cele desfășurate în august 2022 ca răspuns la vizita pe insulă a democratei Nancy Pelosi, care ocupa atunci poziția dlui McCarthy în Cameră.

Beijingul a efectuat exerciții cu focuri reale la aproximativ 10 kilometri de coasta taiwaneză, într-o campanie similară de încercuire care a durat o săptămână. De asemenea, autoritățile chineze au suspendat importurile de fructe și pește din insulă.

De data aceasta, China a anunțat exerciții cu focuri reale în apropierea coastei Fujian (est), provincia situată vizavi de Taiwan. Acestea sunt programate pentru luni.

Cu toate acestea, „Joint Sword” pare „să nu fie de aceeași amploare cu ceea ce am văzut în timpul vizitei lui Pelosi”, spune Manoj Kewalramani, expert în China la Takshashila Institution din Bangalore.

El a declarat că vizita fostului oficial american în Taiwan, unde Beijingul consideră insula ca fiind o parte a teritoriului său, a fost la un alt nivel decât întâlnirea dintre Tsai Ing-wen și Kevin McCarthy.

Situația economică după trei ani de Covid și importanța Taiwanului în acest sector ar fi putut fi, de asemenea, un factor, potrivit lui Su Tzu-yun, expert militar la Institutul Național de Cercetare a Apărării și Securității din Taiwan.

„Restabilirea căilor aeriene și maritime în jurul Taiwanului în acest an este foarte importantă pentru redresarea economică a țărilor vecine și a Chinei însăși, astfel că manevrele militare nu ar trebui să fie intensificate”, a declarat el pentru AFP.

Exercițiile de anul trecut au perturbat transportul maritim și aerian pe principalele rute comerciale din jurul Taiwanului.