Parlamentul din Malaysia a adoptat luni ample reforme ale sistemului judiciar care, printre altele elimină pedeapsa obligatorie cu moartea în cazul unor infracțiuni și desființează sentințele cu închisoare pe viață, relatează Reuters.

Inchisoarea din Malaysia in timpul pandemieiFoto: STR / AFP / Profimedia

Țara asiatică adoptase un moratoriu care a pus capăt executării pedepselor capitale în 2018, promițând la momentul respectiv că va elimina cu totul această formă de pedeapsă.

Însă un an mai târziu, sub presiunile politice puse de opoziție, guvernul de la Kuala Lumpur a anunțat că va păstra pedeapsa cu moartea, dar că va permite instanțelor să o pronunțe la propria discreție.

Amendamentele adoptate luni de parlament prevăd drept alternative la pedeapsa capitală biciuitul și sentințe de 30-40 de ani de închisoare.

De asemenea, a fost eliminată posibilitatea pronunțării pedepsei capitale pentru unele infracțiuni grave dar care nu cauzează moartea, precum în cazuri de răpire sau încălcare a regimului de arme și muniții.

În plus, sentințele cu închisoarea pe viață vor fi definite de noua lege ca având o durată maximă de 30 de ani.

Cum justifică guvernul din Malaysia modificarea legislației privind pedeapsa cu moartea

Ramkarpal Singh, ministrul adjunct al Justiției a subliniat că pedeapsa capitală este una ireversibilă, dar că s-a dovedit că aceasta nu este un descurajant eficient al infracționalității.

„Pedeapsa cu moartea nu a adus rezultatele care se doreau a fi aduse”, a declarat el la sfârșitul dezbaterilor din parlament privind proiectul de lege.

Noile amendamente se vor aplica pentru 34 de infracțiuni pentru care judecătorii vor putea pronunța în continuare pedeapsa capitală, printre acestea numărându-se crima și traficul de droguri.

Mutarea Malaysiei este una atipică pentru zonă, în contextul în care vecinii săi din Asia de Sud-Est au intensificat folosirea acestei forme de pedeapsă.

Singapore de exemplu a executat 11 persoane doar anul trecut pentru infracțiuni legate de droguri, în timp ce noua juntă militară din Myanmar a executat 4 activiști pro-democrație în primele cazuri de implementare a pedepsei cu moartea după mai multe decenii în care aceasta nu a mai fost folosită.