Partidul premierului Giorgia Meloni a propus impunerea de amenzi de până la 100.000 de euro entităților publice și private care folosesc termeni străini, în special engleză, în loc de italiană în comunicatele oficiale, relatează Reuters.

Giorgia MeloniFoto: Roberto Monaldo / LaPresse / Profimedia

„Nu este doar o chestiune de modă, pentru că moda trece, dar Anglomania (are) repercusiuni asupra societății în ansamblu”, arată textul proiectului de lege, cerând ca limba italiană să fie protejată și cultivată.

Proiectul de lege a fost prezentat de parlamentari ai partidului naționalist Frații Italiei al lui Meloni și va trebui aprobat de ambele camere ale parlamentului pentru a deveni lege. Nu există nicio indicație despre când s-ar putea întâmpla asta.

Se spunea că răspândirea limbii engleze „degradează și suprimă” italiana și a propus ca toate organismele publice și private să folosească limba lui Dante pentru a-și promova bunurile și serviciile.

Meloni va trebui să fie mai atentă la propriile cuvinte

De asemenea, prevede că toate numele și acronimele care indică locuri de muncă în companiile care operează în Italia ar trebui să fie scrise în limba locală, cu cuvintele străine permise numai dacă se dovedesc a fi imposibil de tradus.

Proiectul de lege spune că utilizarea pe scară largă a limbii engleze în Europa este „mai negativă și mai paradoxală”, având în vedere că Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană.

Dacă proiectul devine lege, guvernul ar putea fi nevoit să-și pună rapid ordine în propria ogradă. Când și-a preluat mandatul în octombrie anul trecut, a adăugat termenul englezesc „Made in Italy” la numele ministrului industriei, în timp ce însăși Meloni folosește ocazional cuvinte străine în discursurile ei.

În discursul ei inaugural în parlament în calitate de prim-ministru, din luna octombrie , Meloni s-a descris ca fiind „underdog” (un competitor cu șanse limitate).

Amintim că Guvernul Italiei a aprobat marți un proiect de lege care interzice utilizarea cărnii produse în laborator și hrana pentru animale, argumentând că astfel își salvează moștenirea agroalimentară a țării.

Dacă propunerea va fi adoptată de parlament, industria italiană nu va avea voie să producă alimente sau furaje „din culturi celulare sau țesuturi derivate din animale vertebrate”.