Serghei Cherkasov, spionul rus care și-a creat o identitate în Brazilia, a activat apoi în Statele Unite și s-a mutat la Haga, unde a fost prins după ce a încercat să se infiltreze în Curtea Penală Internațională, a trimis superiorilor săi de la Moscova informații care s-au dovedit eronate.

Sediul FSB din MoscovaFoto: DreamsTime

Printre altele, el a raportat, înainte ca Vladimir Putin să declanșeze invazia, că Statele Unite nu se vor implica și nu vor ajuta Ucraina, informație care, posibil, a contribuit la decizia Kremlinului de a ataca țara vecină.

Ce informații greșite a trimis la Moscova Cerkasov

Crâmpeie din raportările lui Serghei Cerkasov (pline de greșeli de exprimare și cuvinte obscene) din perioada cât a activa în SUA au fost publicate de Departamentul de Justiție american, care l-a pus zilele trecute sub acuzare:

  • „Un rahat foarte important aici! (Nume cenzurat) a spus că Lloyd Austin înainte de a se întâlni cu (ministrul ucrainean al apărării) Reznikov a fost instruit în mod explicit de către Administrația Biden (nu știu de către cine exact), potrivit lui (nume cenzurat) `să nu dea niciun fel de semnal imaginabil al administrației americane` al posibilității implicării militare americane".
  • Adică: administrația este cu siguranță în nici un fel de poziție de a-i ajuta pe ucraineni, dacă izbucnește războiul. Indiferent de ceea ce spune presa spune sau că s-au făcut promisiuni politice, acestea nu vor fi aplicate dincolo de doar cuvinte.
  • Administrația nu dorește acest conflict, pentru că nu are nicio modalitate semnificativă de a obține ceva din el.
  • Nu există niciun semn care să indice că SUA va oferi Ucrainei decât sprijin politic în caz de război.”

„Brazilianul” Cerkasov, un spion rus

Serghei Cherkasov, în vârstă de 37 de ani, „a lucrat ca agent ilegal al serviciilor secrete rusești sub pseudonimul brazilian Victor Muller Ferreira”, potrivit unui comunicat al procurorului federal din Washington.

Potrivit actului de acuzare, el a început să opereze sub această identitate în Brazilia în 2010 și și-a construit o „legendă” cu o mătușă fictivă, o mamă decedată și puțini prieteni.

Cinci ani mai târziu, el a aplicat la o universitate din Washington sub acest nume. După ce a fost acceptat la această instituție a intrat în Statele Unite în 2018 cu o viză de student.

Până în 2020, el a trăit sub această acoperire, studiind relații internaționale, în timp ce strângea „informații despre americani pe care le transmitea serviciilor rusești”, potrivit serviciilor procurorului Matthew Graves.

După ce a părăsit SUA în mai 2020, a continuat să se folosească de contactele sale academice pentru a obține informații despre politica externă americană, au adăugat ei.

În aprilie 2022, Cherkasov a încercat să se alăture, în calitate de stagiar, Curții Penale Internaționale (CPI), care are sediul la Haga, în Olanda, și care anchetează acuzațiile de crime de război din Ucraina împotriva Rusiei.

Serviciile secrete olandeze l-au descoperit și i-au refuzat intrarea în Olanda. A fost trimis înapoi în Brazilia, unde a fost arestat pentru fraudă și condamnat în iulie la 15 ani de închisoare.

Potrivit unor documente judiciare, Moscova a cerut extrădarea sa, acuzându-l de trafic de droguri datând din 2011 și 2013.