Ministrul german al educației va vizita Taiwanul săptămâna viitoare în vederea îmbunătățirii cooperării dintre Berlin și Taipei în domeniul semiconductorilor, a declarat vineri un purtător de cuvânt al ministerului, adăugând că problema suveranității nu va fi în centrul călătoriei, scrie Reuters.

TaiwanFoto: Dreamstime.com

China consideră Taiwanul, guvernat în mod democratic, ca fiind propriul său teritoriu și a crescut presiunea militară, politică și economică pentru a afirma aceste pretenții. Vizita, sensibilă din punct de vedere politic, va avea loc într-un moment în care Berlinul își revizuiește legăturile sale cu China, care au fost anterior strânse.

O vizită în Taiwan, în ianuarie, a unei delegații de parlamentari de rang înalt din partea liberalilor din Partidul Liber Democrat (FDP), cel mai mic partid din coaliția tripartită a cancelarului Olaf Scholz, a dus la proteste din partea Beijingului.

Bettina Stark-Watzinger, tot din partea FDP, își va începe vizita la începutul săptămânii viitoare, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

O sursă cu cunoștințe directe despre vizită a declarat că Stark-Watzinger nu se va întâlni cu președintele Tsai Ing-wen la instrucțiunile guvernului german pentru a evita să irite prea mult China.

Sursa a subliniat că deplasarea a fost o vizită de lucru pentru a discuta domenii din portofoliul lui Stark-Watzinger și nu direct despre trimiterea unui mesaj de susținere din partea Germaniei către Taiwan.

Scholz a reiterat, înainte de o călătorie planificată sâmbătă în Japonia, că susține așa-numita politică a Beijingului „o singură Chină”. Cu toate acestea, Berlinul menține contacte la nivel inferior cu Taiwanul.

Tsai se întâlnește cu cei mai mulți oficiali străini de rang înalt în vizită și legislatori, deși nu cu toți.

În cadrul unei conferințe de presă obișnuite la Berlin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației a declarat că agenda din timpul vizitei lui Stark-Watzinger va include, de asemenea, cercetarea în domeniul bateriilor și lanțurile de aprovizionare.

Producătorul taiwanez de cipuri TSMC are în prezent în vedere investiții în Europa și în Germania.

Într-o schimbare față de politicile fostului cancelar al Germaniei, Angela Merkel, guvernul lui Scholz dezvoltă o nouă strategie privind China pentru a reduce dependența de superputerea economică asiatică, până acum o piață de export vitală pentru produsele germane.

Anul trecut, China a condamnat o vizită în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților din SUA de la acea vreme, Nancy Pelosi, cea mai înaltă vizită americană la nivel înalt din ultimii 25 de ani, ca fiind o amenințare la adresa păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan. (foto: Dreamstine)