Guvernul american a aprobat luni un proiect petrolier major în Alaska, proiectul Willow al gigantului petrolier american ConocoPhillips, declanșând furia ecologiștilor din Statele Unite, care au lansat o campanie masivă pentru a avertiza asupra consecințelor nocive ale acestuia asupra climei, potrivit AFP.

Sonde de petrolFoto: Charlie Riedel / AP / Profimedia

Proiectul a fost redus la trei zone de foraj față de cele cinci solicitate inițial de companie, dar Departamentul de Interne, care se ocupă de terenurile federale din Statele Unite, a precizat că proiectul va fi localizat în Statele Unite.

Exploatarea petrolieră va fi localizată într-o zonă numită National Petroleum Reserve din nord-vestul Alaskăi. Acesta este un teren deținut de statul american, iar președintele democrat Joe Biden a venit la guvernare promițând că nu va permite noi foraje de petrol și gaze pe terenuri federale.

Proiectul aprobat va produce 576 de milioane de barili de petrol în aproximativ 30 de ani, potrivit documentului departamentului. În total, acesta va duce la emiterea indirectă a echivalentului a 239 de milioane de tone de CO2.

Acest lucru este echivalent cu emisiile a 64 de centrale electrice pe cărbune timp de un an, potrivit unui instrument de calcul al Agenției americane pentru protecția mediului (EPA). Pentru a da un ordin de mărime: Statele Unite au emis echivalentul a 5,9 miliarde de tone de CO2 în 2020, conform EPA.

În același timp, guvernul american a anunțat că lucrează la protejarea suplimentară a unei zone vaste din Rezerva Națională de Petrol. De asemenea, a anunțat că va interzice permanent forajul într-o zonă mare a Oceanului Arctic, care se învecinează cu rezervația.

Susținătorii proiectului Willow îl consideră o sursă de locuri de muncă și o contribuție la independența energetică a SUA.

ConocoPhillips, care a achiziționat concesiunile la sfârșitul anilor 1990, a salutat decizia guvernului și a declarat că este gata să „înceapă imediat activitățile de construcție a drumurilor”.

Operațiunea va fi construită cu „materiale fabricate și obținute în principal din SUA și are potențialul de a crea peste 2.500 de locuri de muncă în construcții și aproximativ 300 de locuri de muncă pe termen lung”, a adăugat compania.

Asociațiile de mediu denunță o catastrofă pentru climă

„Willow va fi una dintre cele mai mari exploatări de petrol și gaze pe terenurile publice federale din țară”, a declarat luni organizația ecologistă Sierra Club. „Poluarea cu carbon pe care o va elibera în aer va avea efecte devastatoare asupra oamenilor noștri, a vieții sălbatice și a climei. Vom suferi consecințele timp de decenii”, spun organizația

De câteva zile, un val de videoclipuri care se opun proiectului a fost postat pe rețeaua de socializare TikTok, iar o petiție online a strâns peste 3,2 milioane de semnături.

Dimpotrivă, reprezentanții aleși ai Alaskăi în Congresul american au salutat vestea. „Aproape că se poate simți literalmente cum viitorul Alaskăi se luminează”, a declarat senatorul republican Lisa Murkowski într-un comunicat. „Suntem acum pe punctul de a crea mii de noi locuri de muncă și de a genera miliarde de dolari în noi venituri”, a adăugat ea.

Bătălia pentru proiectul Willow durează de ani de zile. Acesta a fost aprobat inițial de administrația Trump, înainte de a fi oprit temporar în 2021 de un judecător, care l-a trimis înapoi pentru o nouă analiză guvernamentală.

La începutul lunii februarie, Biroul de gestionare a terenurilor a publicat analiza de mediu a proiectului, în care a detaliat o „alternativă preferată” - cea aleasă în cele din urmă - cu trei locuri de foraj.