Poliția turcă a folosit spray lacrimogen pentru a dispersa un grup de protestatare care se împingeau miercuri într-un cordon al poliției, după ce autoritățile locale nu au autorizat un marș de Ziua Internațională a Femeii, potrivit Reuters.

Ciocniri intre politia din Istanbul si protestatare de Ziua FemeiiFoto: Khalil Hamra / AP / Profimedia

Femeile au fluierat și au scandat „Nu tăcem, nu ne este frică, nu facem plecăciuni”, în timp ce împingeau scuturile polițiștilor, declanșând ciocniri cu poliția, în timp ce restul mulțimii de aproximativ 2.000 de persoane s-a împrăștiat.

Protestatară certându-se cu polițiștii / FOTO Khalil Hamra / AP / Profimedia

Poliția a împiedicat mulțimea să organizeze un marș prin centrul orașului, după ce autoritățile locale au emis o declarație în care spuneau că nu vor permite marșuri, proteste sau declarații de presă. Stațiile de metrou locale au fost închise de la începutul după-amiezii.

„Demisia guvernului”, a scandat mulțimea în timpul protestului. „Suntem furioase, suntem în doliu, suntem în rebeliune feministă”, scria pe un banner mare ridicat în fața mulțimii.

Evenimentul a fost organizat cu puțin peste două luni înainte de alegeri, care se așteaptă să reprezinte cea mai mare provocare electorală a președintelui Tayyip Erdogan. De asemenea, vine la puțin peste o lună după cutremurele devastatoare din sudul Turciei, care au ucis peste 52.000 de oameni.

Ziua Internațională a Femeii în lume

Miercuri au avut loc mitinguri de marcare a Zilei Internaționale a Femeii în întreaga lume, cu accent pe Afganistan, unde fetelor le-a fost luat dreptul la educație, și Iran, care a asistat la proteste în masă pentru drepturile femeilor în ultimele luni.

În Americi, drepturile de reproducere au fost o temă cheie după ce Curtea Supremă a SUA a anulat în iunie anul trecut hotărârea Roe v. Wade din 1973, care a recunoscut dreptul constituțional al femeilor la avort, iar avortul a fost strict restricționat sau interzis în mare parte din America Latină.

Activiștii s-au îmbrăcat în violet și au organizat demonstrații pe tot globul, de la Jakarta și Singapore, la Istanbul și Berlin, la Caracas și Mexico City.

În Manila, activiștii care cer drepturi egale și salarii mai bune s-au certat cu poliția care le bloca protestul. „Fetele vor doar să aibă drepturi fundamentale...”, se putea citi pe un afiș.

La Paris, manifestanții au mărșăluit pentru a cere pensii mai bune pentru femeile care lucrează cu jumătate de normă, iar în Tel Aviv femeile au format lanțuri umane pentru a protesta împotriva unei revizuiri judiciare despre care se tem că va afecta libertățile civile.

Multe proteste au inclus apeluri la solidaritate cu femeile din Iran și Afganistan.

„Afganistanul sub talibani rămâne cea mai represivă țară din lume în ceea ce privește drepturile femeilor și a fost îngrijorător să asist la eforturile lor metodice, deliberate și sistematice de a împinge femeile și fetele afgane din sfera publică”, a spus Roza Otunbayeva, șefa Misiunii de Asistență a ONU în Afganistan.

La Londra, protestatarii au mărșăluit la ambasada Iranului îmbrăcați în costume inspirate din romanul și serialul de televiziune „The Handmaid's Tale”, în timp ce la Valencia, Spania, femeile și-au tuns părul în sprijinul femeilor iraniene. Moartea în septembrie anul trecut a lui Mahsa Amini, în vârstă de 23 de ani, aflată în custodia poliției morale din Teheran, a declanșat cele mai mari proteste antiguvernamentale din Iran din ultimii ani.

Ziua Femeii, marcată la București

Și în București au ieșit în stradă zeci de femei cerând drept la avort și acces la sănătate reproductivă, precum și educație sexuală.

  • „Ieșim astăzi în stradă pentru a condamna orice inițiativă care rezultă în limitarea serviciilor publice de întrerupere a sarcinii la cerere și încălcarea dreptului de a decide cu privire la propriul corp. Ieșim în stradă pentru a atrage atenția asupra efectelor devastatoare pe care astfel de măsuri le pot avea asupra integrității și autonomiei persoanelor de sex feminin, dar și asupra familiilor, comunităților și societății în ansamblul său.
  • Ieșim în stradă pentru a trage un semnal de alarmă legat de numărul mare de mame minore din România, situație agravată de faptul că multe din cazuri sunt o urmare a violenței sexuale, a grooming-ului și pedofiliei.
  • Ieșim în stradă pentru a repeta de nenumărate ori că educația sexuală este esențială în prevenirea sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor și nu numai - dar și lupta împotriva sexismului, împotriva credinței că bărbații trebuie să domine și să posede femeile. Ieșim în stradă să ne cerem drepturile și pentru că dacă nu ieșim noi, nimeni nu o va face”, arată o parte a motivelor pentru care a fost organizat mitingul de la București, potrivit paginii de Facebook a ONG-ului Feminism Romania.