​Prima conferinţă internaţională cu privire la utilizarea inteligenţei artificiale (AI) în domeniul militar, aşa cum se întâmplă deja în Ucraina, s-a deschis miercuri la Haga, relatează agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Soldați ucraineni lansând o dronă către pozițiile rusești din jurul orașului Bahmut din DonețkFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

„AI este pretutindeni, ne schimbă modul de a trăi, ne schimbă modul de a lucra şi schimbă, în mod clar, armata”, a afirmat ministrul de externe olandez Wopke Hoekstra în deschiderea conferinţei.

Evenimentul reuneşte în jur de 50 de ţări, printre care SUA şi China. Rusia nu a fost invitată, din cauza invaziei în Ucraina.

„Imaginaţi-vă o rachetă lovind un imobil de apartamente. Într-o fracţiune de secundă, AI poate detecta impactul şi indica unde s-ar putea găsi supravieţuitori”, a explicat Hoekstra. „Şi mai impresionant, AI ar putut să intercepteze rachete de la bun început, însă ea are de asemenea potenţialul de a distruge în câteva secunde, ceea ce este îngrijorător”, a adăugat el.

Din punct de vedere militar, AI este deja utilizată pentru recunoaştere, supraveghere şi analiza de situaţie şi ar putea, în viitor, să fie capabilă să aleagă ţinte în mod autonom, mai ales cu roiuri de drone şi o folosire în sistemele de comandament şi de control nuclear.

Vom avea o Convenție de la Haga privind folosirea AI în război?

Conferinţa îşi propune să facă un prim pas spre o reglementare a utilizării AI în armată, după exemplul acordurilor internaţionale privind armele chimice şi nucleare.

„În Ucraina, asistăm, din nefericire, deja la influenţa noilor tehnologii, mai ales drone şi atacuri cibernetice”, a declarat ministrul olandez.

„Suntem de asemenea martori la felul în care Rusia încalcă dreptul internaţional umanitar în modul cel mai brutal”, a adăugat el.

Potrivit unor responsabili olandezi, China este invitată la conferinţă în calitate de actor cheie al sectorului tehnologic şi de IA. La conferinţă, intitulată REAIM (IA responsabilă în domeniul militar) participă miniştri, diplomaţi de rang înalt, alături de experţi şi reprezentanţi de companii.