Prima conferință internațională privind utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale (AI) în armată, care vizează în special menținerea oamenilor implicați în procesul de luare a deciziilor în probleme „de viață și de moarte”, va avea loc săptămâna viitoare în Olanda, potrivit AFP.

Inteligenta artificialaFoto: Oscar Burriel / Sciencephoto / Profimedia Images

Acesta va reuni la Haga aproximativ 50 de țări, inclusiv SUA și China. Rusia nu a fost invitată din cauza invaziei sale în Ucraina.

„Vedem cu adevărat acest lucru ca pe un moment definitoriu pentru viitorul inteligenței artificiale în domeniul militar”, a declarat joi ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra.

„Într-un domeniu în care este vorba de viață și de moarte, vrei să te asiguri că oamenii, indiferent de defectele din ADN-ul nostru, fac parte din procesul de luare a deciziilor”, a explicat Hoekstra.

Din punct de vedere militar, inteligența artificială este deja utilizată pentru recunoaștere, supraveghere și analiza situației.

Deși una dintre sesiunile conferinței este intitulată „Reglementarea roboților ucigași”, perspectiva unor mașini ucigașe complet independente este încă departe.

Dar, în curând, ar putea fi posibil să se permită AI să aleagă ținte în mod autonom, inclusiv roiuri de drone și utilizarea AI în sistemele de comandă și control nuclear.

Conferința își propune să facă un prim pas către reguli internaționale privind „ceea ce este acceptabil și ceea ce nu este acceptabil” în ceea ce privește utilizarea militară a inteligenței artificiale, a declarat Hoekstra.

„Vedem deja cum AI este folosită în războiul pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei”, a spus el.

Ministrul a comparat dezbaterea cu discuțiile legate de utilizarea roboților conversaționali, cum ar fi ChatGPT, care au utilizări benefice, dar care au fost, de asemenea, folosite de studenți pentru a trișa.

„Nu este ceva care ar trebui să ne sperie”, a observat el.

Potrivit oficialilor olandezi, China este invitată la conferință în calitate de actor-cheie în sectorul tehnologiei și al inteligenței artificiale.

Miniștri de rang înalt și diplomați vor participa la summitul, denumit REAIM (Responsible Military AI), alături de companii și experți.