Italianul Edgardo Greco, un presupus membru al puternicei mafii calabreze 'Ndrangheta, a fost arestat joi la Saint-Etienne, în centrul-estul Franței, după 16 ani de fugă, a anunțat Interpolul, potrivit AFP.

politia francezaFoto: Lafargue Raphael/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bărbatul în vârstă de 60 de ani, care avea de ispășit o condamnare pe viață, a fost arestat de poliția franceză grație informațiilor furnizate de carabinierii italieni, care au fost comunicate între cele două țări partenere prin intermediul proiectului I-Can (Interpol Cooperation against the 'Ndrangheta).

Arestarea a avut loc în jurul orei 1.40 pe o stradă din oraș. Edgardo Greco, în vârstă de 63 de ani, a fost prezentat joi după-amiază unui magistrat de la Parchetul din Lyon, care i-a comunicat oficial mandatul de arestare emis de autoritățile italiene.

El și-a exprimat refuzul de a fi predat justiției italiene și a fost plasat în arest, potrivit procurorului general.

„Mare satisfacție pentru această operațiune importantă desfășurată și datorită sinergiilor importante dezvoltate în cadrul unei rețele internaționale de cooperare între forțele de poliție. Arestările de fugari periculoși continuă”, a declarat pe Twitter ministrul italian de interne Matteo Piantedosi, comentând arestarea.

„Activitatea poliției este neîncetată, implicată în tăcere zi de zi, în Italia și în străinătate, într-o muncă continuă pentru a proteja securitatea cetățenilor”, a adăugat el. „Acțiunea fermă a statului împotriva tuturor formelor de crimă organizată” va continua „cu determinare”, a promis el.

Edgardo Greco, condamnat la închisoare pe viață în 2006 în Italia pentru omucideri, s-a mutat în Franța în același an, potrivit procuraturii.

El devenise proprietar și manager al Caffé Rossini Ristorante, din iunie până în noiembrie 2021, potrivit aceleiași surse.

Potrivit mărturiilor și documentelor consultate de AFP, el își luase numele de Paolo Dimitrio și fusese angajat în mai multe restaurante italiene din Saint-Etienne.

Potrivit carabinierilor italieni, Edgardo Greco a făcut obiectul unui mandat european de arestare în 2014 din partea procuraturii din Catanzaro (Calabria, sudul Italiei), după ce a fost condamnat la închisoare pe viață pentru două crime comise în ianuarie 1991 și o tentativă de omor în iulie 1991.

Fugarul, calificat drept „periculos” de Interpol, a evadat din custodia poliției.

La acea vreme făcea parte din clanul Perna-Pranno, care era cel mai important din orașul Cosenza, unde locuia.

„Este considerat co-responsabil de ambuscada din 5 ianuarie 1991, care a costat viața fraților Stefano și Giuseppe B., care doreau o mai mare autonomie și considerație în mediul clanului Cosenza”, au precizat carabinierii italieni într-un comunicat.

Victimele fuseseră ucise „cu bare de fier într-un depozit de pește (...), iar corpurile lor au dispărut și nu au fost găsite niciodată”, a precizat aceeași sursă.