Fostul premier Andrej Babis, care îl înfruntă pe independentul Petr Pavel, un general de armată în rezervă şi fost înalt oficial al NATO, în turul doi al scrutinului prezidenţial, a primit o scrisoare anonimă în care sunt proferate ameninţări la adresa miliardului care a fondat partidul Acţiunea Cetăţenilor Nemulţumiţi 2011, transmite duminică dpa.

Andrej BabisFoto: Michal Cizek / AFP / Profimedia Images

Scrisoarea conţinea muniţie reală şi insulte explicite, a declarat Babis agenţiei de ştiri locale CTK, notează Agerpres.

Babis, un miliardar care a creat partidul de centru-dreapta populist ANO 2011 (Acţiunea Cetăţenilor Nemulţumiţi 2011), a declarat că astfel de ameninţări la adresa unui candidat politic şi a familiei sale nu ar trebui să aibă loc într-o societate liberă.

Fost premier, Babis îl va înfrunta pe politicianul independent Petr Pavel, un general de armată în rezervă şi fost înalt oficial al NATO, în turul doi al scrutinului prezidenţial, care va avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare.

Pavel a condamnat ameninţările la adresa lui Babis, împreună cu alţi politicieni cehi de marcă.

În Republica Cehă, o democraţie parlamentară, preşedintele are atribuţii în mare parte ceremoniale, aminteşte dpa.

Sondajele de opinie îl dau ca favorit pe Pavel, însă observatorii sunt de părere că Babis are în continuare şanse.

În campania sa electorală, Babis a criticat ferm sprijinul lui Pavel pentru livrarea de armament către Ucraina, argumentând că o astfel de susţinere explicită riscă să atragă Republica Cehă într-un război cu Rusia.

În schimb, Babis s-a oferit să medieze în cadrul unor negocieri de pace între Ucraina şi Rusia care să se desfăşoare la Praga, în cazul în care va fi ales preşedinte.