Un deputat norvegian a anunțat vineri că l-a propus pe șeful NATO, compatriotul său Jens Stoltenberg, pentru Premiul Nobel pentru Pace 2023, subliniind rolul acestuia împotriva Rusiei în războiul din Ucraina, relatează AFP.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

„Stoltenberg merită premiul pentru munca sa exemplară ca secretar general al NATO într-o perioadă dificilă pentru alianță: ofensiva brutală și neprovocată împotriva unei țări vecine pașnice”, a scris pe pagina sa de Facebook parlamentarul Christian Tybring-Gjedde, reprezentant al dreptei populiste anti-migrație (Partidul Progresului) în Parlament.

Fost prim-ministru (Partidul Muncitoresc) al Norvegiei, șeful NATO „a înțeles din primele momente gravitatea și semnificația agresiunii ruse pentru toate țările care își bazează guvernarea pe democrație și libertăți”, a adăugat el.

Zeci de mii de oameni (parlamentari și miniștri din toate țările, foști laureați, anumiți profesori universitari etc.) au dreptul să depună o nominalizare la Premiul Nobel pentru Pace.

Termenul limită pentru depunerea nominalizărilor este 31 ianuarie, cei cinci membri ai Comitetului Nobel având apoi posibilitatea de a completa lista cu propriile propuneri la prima lor întâlnire.

Anul trecut, Tybring-Gjedde l-a nominalizat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În cele din urmă, activistul bielorus încarcerat Ales Bialiațki - al cărui proces tocmai a început la Minsk - și Centrul ucrainean pentru libertăți civile au împărțit Premiul Nobel pentru Pace.

În 2021, Tybring-Gjedde a avansat și candidatura președintelui american Donald Trump la Nobel.

De exemplu, președintele Senatului pakistanez a anunțat că l-a nominalizat pe șeful statului turc Recep Tayyip Erdogan pentru eforturile sale de pace „înainte și în timpul războiului Rusia-Ucraina”.