Sute de migranți s-au pregătit să campeze în frig la granița de nord a Mexicului în timpul Crăciunului, sperând la o schimbare rapidă a restricțiilor americane privind migrația, în timp ce îndură o furtună de iarnă care face ravagii în Statele Unite ale Americii, transmite Reuters.

Migranți la granița Mexic-SUAFoto: Fernando Llano / AP / Profimedia

După ce Curtea Supremă a SUA a decis săptămâna aceasta că restricțiile cunoscute sub numele de Titlul 42 ar putea rămâne în vigoare temporar, mulți migranți au parte de un Crăciun lovit de o „masă de aer arctic", așa cum îl numește serviciul meteorologic din Mexic.

„Rămân aici, unde altundeva să mă duc?", a declarat Walmix Juin, un migrant haitian în vârstă de 32 de ani, care se pregătea pentru acest weekend într-un cort șubred în orașul Reynosa, peste graniță de McAllen, Texas. „Nu m-am gândit niciodată că voi petrece un Crăciun ca acesta".

Se așteaptă ca temperaturile din orașele de frontieră Matamoros și Reynosa, unde câteva mii de persoane campează afară sau în adăposturi improvizate, să se situeze în jurul valorii de zero grade sâmbătă și să se îmbunătățească doar ușor duminică.

Mai la vest, în Ciudad Juarez, unde sute de migranți au stat la coadă pentru a cere azil la granița cu El Paso, Texas, se estimează că temperaturile vor scădea până la minus șase grade Celsius. Mulți au dormit pe străzi.

Migranții nu au încredere în autorități

În ultimele zile, oficialii au pus la dispoziție mai mult spațiu în adăposturi, dar unii migranți sunt precauți.

Purtând o șapcă de baseball și o jachetă cu fermoar până la bărbie, venezueleanul Antony Rodriguez, în vârstă de 29 de ani, a încercat să se încălzească în Matamoros, înghesuindu-se sub pături într-un cort cu cinci rude, a arătat el într-o înregistrare video împărtășită cu Reuters.

După o călătorie dificilă prin America Centrală și Mexic, Rodriguez a declarat că a refuzat oferta unui adăpost, deoarece se temea că autoritățile îi vor duce cu autobuzul spre sud.

„Simțim că ne vor trimite înapoi", a spus el.

Un alt venezuelean din Matamoros, Giovanny Castellanos, a declarat că a campat într-un cort la graniță, învelit în pături, pentru a fi la curent cu evoluția situației.

„Dacă te duci la adăpost, ești mai departe de aici, unde se află informațiile reale", a spus bărbatul de 32 de ani.

Situație neclară privind migrația

Titlul 42 permite Statelor Unite să returneze migranții în Mexic sau în anumite țări fără a avea posibilitatea de a solicita azil. Acesta trebuia să se încheie la 21 decembrie, înainte de decizia instanței.

Dacă nu s-a clarificat momentul în care se va încheia, unii oficiali se tem că orașele lor ar putea fi copleșite dacă vor apărea mai mulți migranți.

„Politica de migrație a SUA are un mare impact aici, la graniță", a declarat vineri primarul din Reynosa, Carlos Pena Ortiz.