Iranul a executat patru bărbați acuzați că lucrează cu serviciul de informații al Israelului, a informat presa de stat iraniană, citată de BBC. Sentințele pentru „cooperare de informații” cu Israelul au fost executate duminică.

Steagul IranuluiFoto: DreamsTime / Donfiore

Execuțiile au loc într-un moment de tensiuni sporite în Iran, după mai bine de două luni de proteste. Alte trei persoane au fost condamnate la pedepse cuprinse între cinci și 10 ani de închisoare pentru infracțiuni contra securității țării, complicitate la răpire și deținere de arme.

Iranul și Israelul sunt rivali feroce și s-au angajat într-un război tăcut de lungă durată unul împotriva celuilalt.

Israelul se numără printre numeroasele țări pe care Iranul le-a învinuit pentru că a alimentat valul de demonstrații declanșate de moartea unei tinere în arest, dar care reflectă nemulțumirea profundă față de guvern.

Justiția iraniană a confirmat deja șase condamnări cu moartea în urma protestelor, iar gruparea Amnesty International spune că, pe baza rapoartelor oficiale, cel puțin 21 de persoane aflate în prezent în judecată sunt acuzate de crime care le-ar putea duce la spânzurare. În prezent, Iranul execută mai mulți oameni anual decât orice altă națiune în afară de China