Mii de cadre didactice, elevi şi părinţi au protestat sâmbătă în capitala ungară în semn de solidaritate cu profesorii concediaţi de la şcoli din Budapesta după ce au participat la manifestaţie considerată ilegală de autorităţi, relatează Reuters și Agerpres.

Protest al elevilor, părinților și cadrelor didactice la BudapestaFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Profesorii au cerut salarii mai mari şi soluţii pentru criza de cadre didactice, precum şi dreptul la grevă, restricţionat de guvernul premierului Viktor Orban după un astfel de protest al profesorilor pe plan naţional în ianuarie anul acesta.

Mai mulţi profesori de la trei gimnazii din Budapesta au fost demişi miercuri pentru că au luat parte la demonstraţii şi nu s-au prezentat la cursuri.

Participanţii la protestul de sâmbătă au afișat pancarte cu mesaje precum „Jos mâinile de pe profesorii noştri” şi „Ruşine, Orban”, iar mai mulţi elevi au organizat un pichet de o săptămână la Ministerul de Interne, responsabil şi de educaţie.

„Este război psihologic, dar nu suntem în război, sunt profesor”, a spus Maria Nemes, profesoară de engleză în vârstă de 50 de ani, concediată săptămâna aceasta de la Liceul Karinthy Frigyes şi care, după aproape 20 de ani la catedră, câştigă circa 600 de euro pe lună.

Guvernul ungar a afirmat că va majora salariile profesorilor după ce Comisia Europeană va da undă verde fondurilor de redresare de la UE.

După ani de revendicări salariale rămase fără rezultat, profesorii din Ungaria, plătiţi între 170.000 de forinţi (410 euro) şi 396.000 de forinţi (950 de euro) pe lună, şi-au înăsprit tonul, furioşi din cauza adoptării în februarie a unui decret care restrânge drastic dreptul la grevă.

De la începutul anului şcolar, zeci de mii de cadre didactice din Ungaria au ieşit deja în stradă în repetate rânduri.

Citește și: