Zeci de mii de oameni au mărşăluit, duminică, la Budapesta, pentru a protesta împotriva guvernului condus de Viktor Orban. Manifestanţii, între care s-au numărat mai ales profesori şi studenţi, au cerut salarii mai mari pentru profesori şi măsuri de stopare a inflației galopante.

Manifestație anti-Viktor Orban la BudapestaFoto: Peter Kohalmi / AFP / Profimedia

Protestatarii au afişat mesaje precum „Orban, dispari” şi „Fără profesori nu este viitor”, la câteva ore după ce Viktor Orban a promis să menţină stabilitatea economică şi menţinerea unui plafon în ceea ce priveşte facturile la energie, chiar dacă, spune el, Uniunea Europeană se afundă „într-o criză economică”.

Însă la cel mai recent dintr-o serie de proteste faţă de executivul de la Budapesta, manifestanţii au spus că guvernanţii i-au dezamăgit pe profesori oferindu-le salarii mici în contextul în care inflaţia a devenit „de nesuportat”, relatează News.ro.

„Sunt aici pentru copiii mei. Este necesară o schimbare”, a afirmat Gyongyi Bereczky, poştaş. „Această inflaţie... nu mai putem economisi bani, pur şi simplu nu facem faţă preţurilor”.

Profesorii şi studenţii au protestat pentru salarii mai mari, o soluţie pentru penuria de profesori şi dreptul de a face grevă.

După ani de revendicări salariale rămase fără rezultat, profesorii din Ungaria, plătiţi între 170.000 de forinţi (410 euro) şi 396.000 de forinţi (950 de euro) pe lună, şi-au înăsprit tonul, furioşi din cauza adoptării în februarie a unui decret care restrânge drastic dreptul la grevă.

De la începutul anului şcolar, zeci de mii de cadre didactice din Ungaria au ieşit deja în stradă în repetate rânduri.

Citește și: