Cel puţin o persoană a murit şi 19 au fost rănite miercuri dimineaţa în două atacuri cu bombă produse în două staţii de autobuz din Ierusalim, potrivit presei israeliene.

Atentat in IerusalimFoto: Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Cauzele exploziilor nu au fost stabilite încă, însă potrivit primelor informații bombele au fost detonate de la distanță și ar fi fost pline de cuie și șuruburi.

Poliţia israeliană a afirmat într-un comunicat că bănuieşte că a fost vorba de un "atac terorist combinat" cu "încărcături explozive" amplasate în două locuri diferite.

Premierul israelian în exerciţiu Yair Lapid urma să ia parte la o reuniune de urgenţă cu şefii serviciilor de securitate la orele prânzului, la cartierul general al armatei israeliene din Tel Aviv.

Ambasadorul UE, Dimităr Ţancev, s-a declarat "oripilat de aceste atacuri teroriste" şi a transmis "cele mai sincere condoleanţe familiilor victimelor", subliniind într-un comunicat că "terorismul nu este justificat niciodată".

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a "salutat" atacurile, fără a le revendica, asigurând la rândul ei într-un comunicat că ele reprezintă "preţul crimelor şi agresiunilor" Israelului "împotriva poporului" palestinian.

După o serie de atacuri soldate cu decese în Israel, în martie şi aprilie, şi altele care au urmat, armata israeliană a efectuat peste 2000 de raiduri în Cisiordania. Aceste raiduri, împreună cu ciocnirile uneori asociate, au provocat peste 125 de decese în rândul palestinienilor, cel mai ridicat bilanţ din ultimii şapte ani, potrivit ONU, notează AFP.

Mai devreme miercuri, armata israeliană a indicat că trupul neînsufleţit al unui civil israelian de 18 ani decedat marţi într-un "grav accident rutier" în Cisiordania ocupată a fost "răpit" de la un spital din Jenin, bastion al facţiunilor armate din nordul Cisiordaniei, unde fusese pronunţat decesul tânărului.

Răpirea nu a fost revendicată deocamdată, dar potrivit unor surse locale citate de France Presse cadavrul se află în prezent în posesia unor militanţi palestinieni dintr-o tabără de refugiaţi din apropiere.

Răpirea de israelieni, morţi sau vii, a mai servit în trecut drept monedă de schimb pentru grupări armate care cereau eliberarea de prizonieri sau restituirea cadavrelor palestinienilor ucişi în confruntări, păstrate de Israel.