O operă de artă a pictorului abstract olandez Piet Mondrian a fost expusă cu susul în jos în diferite galerii timp de 75 de ani, a spus un istoric de artă, relatează BBC.

New York City I - capturaFoto: - / akg-images / Profimedia

În ciuda descoperirii recente, lucrarea, intitulată New York City I, va continua să fie afișată greșit, pentru a evita deteriorarea acesteia.

Tabloul, din 1941, a fost expus pentru prima dată la MoMA din New York în 1945.

Din 1980, a fost expus în cadrul colecției de artă a statului german Renania de Nord-Westfalia din Düsseldorf.

Curatorul Susanne Meyer-Büser a observat eroarea de lungă durată când a cercetat noua expoziție a muzeului despre artist la începutul acestui an, dar a avertizat că s-ar putea dezintegra dacă ar fi agățat acum de partea partea corectă.

New York City I este o versiune cu bandă adezivă a picturii New York City, numită similar, realizată de același artist. Astfel partea de sus ar fi partea în care s-ar afla mai multe benzi grupate și care ar semnifica un cer întunecat.

„Îngroșarea grilei ar trebui să fie în sus, ca un cer întunecat”, a spus Meyer-Büser pentru The Guardian, despre opera de artă neterminată și nesemnată cu dungi roșii, albastre și galbene.

"Odată ce le-am spus celorlalți curatori, ne-am dat seama că era foarte evident. Este foarte probabil ca imaginea să fie invers", a adăugat ea când a fost contactată de BBC.

Mai mult, o fotografie a atelierului influentului artist olandez, făcută la câteva zile după moartea sa, arată aceeași imagine, poziționată pe un șevalet, cu dungile respective grupate în sus.