Fostul preşedinte de stânga al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a votat duminică la scurt timp după deschiderea secţiilor de votare, exprimându-şi speranţa că ţara sa "va reveni la normalitate" dacă el va fi ales pentru un al treilea mandat, informează AFP, potrivit Agerpres.

Luiz Ignacio Lula da SilvaFoto: Flickr/ Alexander Bonilla

"Nu vrem ură, discordie. Vrem o ţară în pace", a adăugat Lula, 76 de ani, favorit al scrutinului în faţa preşedintelui de extremă dreapta aflat la sfârşit de mandat Jair Bolsonaro.

La rândul său, Bolsonaro a cerut duminică, după ce a votat la Rio de Janeiro în acest prim tur al alegerilor prezidenţiale, ca "alegeri curate să fie respectate".

"Dacă alegerile sunt curate, nu este nicio problemă. Ca cel mai bun să câştige", a declarat actualul şef al statului brazilian, care şi-a înmulţit în ultimul timp criticile faţă de sistemul de urne electronice, în vigoare în Brazilia.

Lula da Silva, care a mai fost preşedinte în perioada 2003-2010, ar dori să evite un al doilea tur împotriva lui Bolsonaro şi a lansat în repetate rânduri un apel la "vot util" în primul tur pe 2 octombrie, dar potrivit sondajelor scenariul cel mai probabil rămâne o întoarcere la urne pe 30 octombrie.

O victorie pentru Lula, care a marcat viața politică braziliană timp de o jumătate de secol și candidează pentru a șasea oară la prezidențiale, ar marca o revenire neașteptată la patru ani după controversata sa detenție sub suspiciunea de corupție.

Citește și:

Alegeri prezidențiale în Brazilia. Lupta se dă între doi titani politici