Partidul centru-dreapta Noua Unitate al prim-ministrului Krisjanis Karins s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative din Letonia, la închiderea urnelor de sâmbătă, potrivit unui exit poll, relatează AFP.

Krisjanis Karins alaturi de Mark Rutte si Mette Frederiksen Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

El este creditat cu 22,5% din voturi. Acest lucru ar trebui să sporească șansele lui Karins de a fi însărcinat de către președintele Egils Levits cu formarea unui nou guvern, când noul parlament va începe să funcționeze la începutul lunii noiembrie.

Dacă va fi confirmat, rezultatul ar trebui să însemne că Letonia rămâne o voce alături de vecinii săi baltici, Lituania și Estonia, pentru o poziție decisivă împotriva Rusiei.

Dar ar putea extinde o ruptură între majoritatea letonă a țării și minoritatea sa vorbitoare de limbă rusă cu privire la locul lor în societate, pe fondul furiei naționale larg răspândite față de acțiunile Moscovei în Ucraina.

De la începutul războiului, guvernul de coaliţie de centru-dreapta condus de Karins a limitat folosirea limbii ruse în public. A fost interzisă adunarea tradiţională din 9 mai a rusofonilor la monumentul din Riga în cinstea victoriei sovietice în cel de-al doilea război mondial; obeliscul înalt de 84 de metri a fost dărâmat cu buldozerul. A fost interzisă difuzarea televiziunilor ruse şi s-a mers până la propunerea schimbării numelui străzii Aleksandr Puşkin (poet rus - n. red.) din centrul capitalei.

Sociologul Arnis Katkins arată că "mulţi ruşi nu se simt confortabil psihologic în prezent aici, în Letonia". "Înaintea războiului din Ucraina, mulţi rusofoni aveau o opinie foarte favorabilă despre preşedintele (Rusiei) Vladimir Putin. Apoi a început războiul, ceea ce pentru ei a fost un şoc", arată el, potrivit Agerpres.