Iranienii au ieșit în stradă pentru a 12-a noapte consecutiv în mai multe orașe din țară pentru a protesta față de moartea unei tinere arestate de poliția morală, în pofida unei represiuni care s-a soldat cu zeci de morți, scrie AFP.

Proteste in IranFoto: AFP / AFP / Profimedia

În ciuda apelurilor internaționale de a înceta utilizarea forței, guvernul a rămas ferm în poziția sa împotriva protestatarilor acuzați că sunt "răzvrătiți" care "subminează securitatea și proprietatea publică".

Protestele au avut loc în fiecare seară din 16 septembrie, când o iraniană de 22 de ani, Mahsa Amini, a murit la spital, la trei zile după ce a fost arestată la Teheran pentru că nu a respectat codul vestimentar strict al Republicii Islamice pentru femei, care cere să-și acopere părul în public.

Potrivit presei de opoziție cu sediul în afara Iranului, protestele au fost reluate marți seară în diferite orașe. Dar activiștii au declarat că întreruperile conexiunilor la internet fac din ce în ce mai dificilă transmiterea imaginilor.

Într-o înregistrare video difuzată online de canalul de televiziune de opoziție Manoto TV, o femeie apare fără văl și fluturându-și brațele în aer în cartierul Narmak din Teheran.

În Sanandaj, capitala provinciei Kurdistan din nord-vestul țării, unde s-a născut Mahsa Amini, mai multe femei sunt văzute îndepărtându-și vălul de pe cap, în timp ce un bărbat arde un banner cu o imagine a liderului suprem Ali Khamenei în orașul Shiraz din sudul țării, potrivit Iran International TV, cu sediul la Londra.

Fiica fostului președinte a fost arestată

Potrivit unui ultim raport publicat marți de agenția de presă iraniană Fars, "aproximativ 60 de persoane au fost ucise" începând cu 16 septembrie. Poliția a raportat 10 polițiști morți, dar nu era clar dacă aceștia se aflau printre cei 60 de morți.

ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo, a raportat luni "cel puțin 76 de morți", inclusiv "șase femei și patru copii", afirmând că a obținut "înregistrări video și certificate de deces care confirmă că s-a tras cu gloanțe reale asupra protestatarilor".

În plus, autoritățile au raportat arestarea a peste 1.200 de protestatari începând cu 16 septembrie.

Potrivit ONG-urilor, activiști, avocați și jurnaliști au fost, de asemenea, arestați.

Iar marți, potrivit agenției iraniene de presă Tasnim, Faezeh Hashemi, fiica fostului președinte Akbar Hashemi Rafsanjani, a fost arestată la Teheran pentru "incitare la proteste".

Femeile se află în fruntea protestelor din Iran. Ele au fost văzute în mai multe videoclipuri publicate de ONG-uri și activiști, scoțându-și baticurile de pe cap, urcându-se pe acoperișurile mașinilor sau dansând.

Alte înregistrări video din ultimele zile au arătat cum poliția antirevoltă lovește protestatarii cu bastoane și cum studenții rup fotografii mari ale ayatollahului Khamenei și ale predecesorului său, imamul Khomeini, fondatorul Republicii Islamice.

Și, potrivit activiștilor pentru drepturile omului, poliția a tras, de asemenea, cu alice și cu muniție reală asupra protestatarilor care au aruncat cu pietre, au dat foc la mașinile de poliție și au incendiat clădiri publice.

Ministrul Sănătății, Bahram Einollahi, i-a acuzat pe protestatari că au distrus 72 de ambulanțe. Opoziția din străinătate acuză autoritățile că folosesc ambulanțele pentru a transporta forțele de securitate.

Conexiuni întrerupte

Pentru a limita protestele, autoritățile au blocat accesul la Instagram și WhatsApp în Iran. Conexiunile la internet au fost întrerupte.

"Restricțiile pe internet rămân în vigoare, dar unele videoclipuri cu proteste sunt difuzate", a declarat Centrul pentru drepturile omului în Iran, cu sediul la New York.

Autoritățile iraniene au negat orice contact fizic între poliția morală și tânăra Mahsa Amini după arestarea acesteia la Teheran și spun că așteaptă rezultatele anchetei.

Ei denunță "comploturile străine" din spatele mișcării de protest, arătând cu degetul spre Statele Unite.

Marți, într-o nouă reacție americană, secretarul de stat Antony Blinken a denunțat "recurgerea la violență împotriva femeilor pentru exercitarea a ceea ce ar trebui să fie o libertate fundamentală".

În plus, noi demonstrații de susținere a femeilor din Iran au avut loc în mai multe țări, inclusiv în Cipru, SUA și Austria.

Protestele din Iran sunt cele mai mari de la protestele din noiembrie 2019 împotriva creșterii prețului la benzină din Iran, care au fost reprimate sever (230 de morți conform unui bilanț oficial, peste 300 conform Amnesty International).