Miliardarul Elon Musk a generat săptămâna trecută, așa cum o face de multe ori, titluri de primă pagină, cu câteva cuvinte laconice pe Twitter. De data aceasta, el s-a referit la protestele în curs de desfășurare din Iran, scrie Al Jazeera.

Elon Musk tinand o prezentare despre StarlinkFoto: Joan Cros-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Musk le făcea o promisiune iranienilor afectați de restricțiile de internet impuse de stat să folosească rețeaua sa de internet prin satelit operată de SpaceX.

Iar guvernul Statelor Unite a declarat că îi va sprijini eforturile prin relaxarea sancțiunilor impuse Iranului, promovând utilizarea liberă a internetului și eliberând permisele necesare pentru ca procesul să funcționeze.

Dar, deși aducerea internetului în Iran prin intermediul unei legături prin satelit nu este exclusă, o serie de provocări serioase o fac extrem de improbabilă, cel puțin pe termen scurt.

Până în prezent, au avut loc 10 nopți de proteste, care au început după ce o femeie kurdă de 22 de ani, Mahsa Amini, a murit în custodia poliției iraniene pentru moralitate, după ce a fost arestată pentru că ar fi încălcat codul vestimentar musulman conservator al țării.

Autoritățile nu au publicat un bilanț oficial, dar proteste au fost înregistrate în majoritatea celor 31 de provincii iraniene, iar zeci de persoane ar fi fost ucise și mii arestate.

Oficiali de rang înalt, inclusiv președintele Ebrahim Raisi, și mass-media de stat au denunțat ceea ce au numit "revolte", în condițiile în care mai mulți ofițeri de poliție, membri ai forțelor de securitate și ai forțelor paramilitare Basij au fost uciși, iar proprietățile publice au fost deteriorate.

De asemenea, până în prezent au avut loc două mitinguri pro-establishment, vineri și duminică, pentru a contracara protestele, în timp ce autoritățile au acuzat, de asemenea, grupurile "teroriste" că încearcă să acționeze în vederea atingerii unor obiective secesioniste.

Invocând "preocupări legate de securitate", autoritățile au introdus cele mai severe restricții de internet în Iran de la protestele din noiembrie 2019.

Starlink ar trebui să trimită terminale în Iran / Probleme de ordin juridic

Pentru ca Starlink să funcționeze, mii de terminale Starlink ar trebui să fie introduse ilegal în Iran. Acest lucru ar costa probabil milioane de dolari - ceea ce Teheranul ar considera un risc de securitate.

Cu excepția cazului în care SpaceX decide să facă abonamentele gratuite pentru iranieni, mulți dintre ei nu și le vor putea permite din cauza economiei bolnave a țării, agravată de sancțiunile americane care au tăiat Iranul de la sistemele de plată internaționale.

Starlink s-ar putea confrunta cu ramificații juridice și de reglementare dacă și-ar avansa semnificativ planurile fără cooperarea guvernului iranian.

Este posibil ca, în cazul în care planurile Starlink avansează efectiv, Iranul să se adreseze Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), organismul internațional de reglementare a comunicațiilor din cadrul Organizației Națiunilor Unite, sau altor autorități pentru a protesta din punct de vedere juridic împotriva acestui demers.

Cel puțin 76 de persoane au fost ucise în Iran de la începutul protestelor declanșate de moartea unei tinere după ce a fost arestată de poliția morală, a anunțat luni ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo.

"Potrivit informațiilor culese de Iran Human Rights, cel puțin 76 de persoane au fost ucise în timpul protestelor" în 14 provincii din țară, a precizat ONG-ul într-un comunicat, adăugând că "șase femei și patru copii" se numără printre morți. IHR a declarat că a obținut "înregistrări video și certificate de deces care confirmă că s-a tras cu focuri reale asupra protestatarilor"