Congo și Rusia au semnat vineri, la Brazzaville, o nouă serie de acorduri de cooperare, în condițiile în care țara africană își revendică în continuare neutralitatea în conflictul armat dintre Moscova și Kiev din februarie, potrivit AFP.

Conducte de gaze naturaleFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

"Semnarea a cinci acorduri de cooperare (...) contribuie la consolidarea relațiilor noastre", a declarat Denis Christel Sassou Nguesso.

Ministrul congolez al cooperării internaționale și al promovării parteneriatelor public-privat, care este, de asemenea, fiul șefului statului congolez, a parafat aceste acorduri cu prim-ministrul adjunct al energiei din Rusia, Pavel Sorokine.

Acordurile încheiate și memorandumurile semnate se referă la tehnologiile informației și comunicațiilor, sănătate, cercetare, tehnologii și activități inovatoare, cultură și sport.

Congo și Rusia au încheiat acorduri de cooperare încă din 1964. Până atunci, această cooperare se concentra mai mult pe pregătirea și educația militară. Oficial, Rusia primește în medie 150 de studenți congolezi pe an.

Brazzaville intenționează, de asemenea, să construiască un oleoduct de peste 1.000 de kilometri, pentru care compania rusă Prometey a fost desemnată ca manager de proiect. Durata lucrărilor și finanțarea acestora nu au fost încă precizate.

De când Rusia și-a lansat ofensiva asupra Ucrainei în februarie, Congo-Brazzaville a pretins că este o țară "neutră" în acest conflict.

În martie, s-a numărat printre cele 35 de țări care s-au abținut de la votul asupra unei rezoluții ONU "care cerea Rusiei să înceteze imediat utilizarea forței împotriva Ucrainei".