Statele Unite au anunțat vineri o nouă rundă de vânzări de armament către Taiwan, în valoare totală de 1,1 miliarde de dolari, într-un moment în care tensiunile cu China, care consideră insula o parte a teritoriului său, sunt la cel mai înalt nivel, potrivit AFP.

Racheta HarpoonFoto: DVIDS

Această nouă vânzare de arme vine la o lună după o vizită în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, care a provocat furia Beijingului. China a lansat apoi cele mai mari manevre militare din istoria sa în jurul insulei.

Guvernul american a aprobat vânzarea către Taipei a 60 de rachete Harpoon, capabile să scufunde nave de război, în valoare de 355 de milioane de dolari, 100 de rachete Sidewinder cu rază scurtă de acțiune (85,6 milioane), capabile să intercepteze rachete sau drone, și un contract de întreținere pentru sistemul radar al Taiwanului, evaluat la 665 de milioane, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Aceste tranzacții "servesc interesele economice și de securitate națională ale Statelor Unite prin sprijinirea eforturilor (Taiwanului) de a-și moderniza forțele armate", a declarat serviciul diplomatic american prin intermediul unui purtător de cuvânt.

Din 2010, Statele Unite au notificat Congresul cu privire la vânzări de arme către Taiwan în valoare de peste 35 de miliarde de dolari, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, care a aprobat aceste tranzacții.

Vânzările trebuie să fie aprobate de Congres, ceea ce este aproape sigur că se va întâmpla, deoarece sprijinul militar pentru Taiwan se bucură de un sprijin larg în rândul oficialilor aleși de ambele părți ale culoarului.

Vânzările de arme sunt "esențiale pentru securitatea Taiwanului și vom continua să lucrăm cu industria de apărare pentru a sprijini acest obiectiv", a adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.