Președintele Vanuatu a dizolvat joi parlamentul acestei națiuni insulare din Pacific, a anunțat televiziunea de stat VBTC, după o tentativă a unor politicieni de a-l demite pe premier, notează Reuters.

Foto:

Decizia vine în condițiile în care premierul Bob Loughman urma să se confrunte cu o moțiune de cenzură la următoarea ședință a parlamentului, după ce un grup de parlamentari din partidul său au declarat că s-au alăturat opoziției în încercarea de a-l demite.

Președintele țării, Nikenike Vurobaravu, a semnat joi o notificare de dizolvare a parlamentului, care va intra în vigoare în aceeași zi, se arată într-o copie a notificării.

Vanuatu urma să aibă alegeri abia în 2024.

O încercare eșuată a lui Loughman de a modifica constituția, printre altele, pentru a extinde ciclurile electorale de la patru la cinci ani, a provocat nemulțumiri în ultimele luni.

Liderul opoziției, Ralph Regenavu, a declarat pentru Reuters că dizolvarea va fi contestată în instanță, iar majoritatea membrilor parlamentului au fost de acord cu încercarea de a-l demite pe Loughman. Regenavu a declarat că are sprijinul a 29 din 51 de parlamentari.

Loughman și susținătorii săi au boicotat parlamentul marți pentru a evita votul de neîncredere, a spus el. Acesta a declarat că este prim-ministru interimar și a salutat decizia președintelui.

Pacificul a devenit în acest an un punct central al competiției geopolitice dintre China și Statele Unite și aliații săi, Beijingul încercând să își sporească prezența comercială și de securitate.