Marea Britanie plănuiește să aibă cea mai mare autostradă automatizată de drone din lume în următorii doi ani în cadrul proiectului Skyway, prin care mai multe orașe vor fi conectate pe o distanță de aproape 260 de km, relatează BBC. Aeronavele fără pilot vor fi folosite pentru a livra corespondența și medicamente în încercarea de a reduce poluarea și pentru a ajuta comunități mai izolate.

Medicamente pentru pacienții bolnavi de cancer au fost transportate cu o dronă în Marea BritanieFoto: Apian/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Autostrada pentru drone face parte din proiectul Skyway, inclus în strategia de dezvoltare a sectorului aerospațial, finanțată de guvernul de la Londra cu peste 320 de milioane de euro, potrivit ministrul britanic al afacerilor Kwasi Kwarteng.

Alte proiecte din sectorul aerospațial includ folosirea dronelor pentru a livra corespondența aflate în extrema vestică a Marii Britanii și medicamente în Scoția, pe care Kwasi Kwarteng le va detalia la Salonul Internațional de Aeronautică de la Farnborough, primul de după pandemie.

Proiectul va "ajuta sectorul să profite de oportunitățile enorme de creștere care există pe măsură ce lumea trece la forme de zbor mai puțin poluante", susține ministrul britanic al afacerilor.

Dronele pot fi folosite pentru a ajuta comunitățile mai izolate

Directorul unei importante companii de servicii de comunicații, Dave Pankhurst, a spus pentru BBC că proiectul SKyway are ca scop extinderea testelor care au avut loc în Marea Britanie.

"Această capabilitate a dronelor există de ceva timp, dar se află în fază incipientă în societatea noastră. Va deschide atât de multe oportunități", a declarat Dave Pankhurst.

Skyway își propune să conecteze spațiul aerian de deasupra orașelor Reading, Oxford, Milton Keynes, Cambridge, Coventry și Rugby până la jumătatea anului 2024 și va primi peste 14 milioane de euro.

Peste 123 de milioane de euro din finanțarea guvernamentală vor fi folosite în mod special pentru proiectele legate de "sisteme integrate de aviație și noi tehnologii pentru vehicule", inclusiv vehicule aeriene fără pilot, cum ar fi dronele.

Aceste proiecte includ un plan de utilizare a dronelor pentru a asigura livrări regulate de corespondență și medicamente în Insulele Scilly și pentru a distribui medicamente în Scoția, ceea ce ar putea permite ca unii pacienți cu cancer să fie tratați în comunitatea lor.

„Superautostrada” poate fi folosită pentru mai multe servicii

Chris Forster, directorul de operațiuni al companiei de tehnologie aviatică Altitude Angel, a declarat că există o mulțime de utilizări pentru această autostradă.

"Fie că este vorba de o companie de logistică sau poliție, fie de livrări medicale sau probe de sânge pentru analize, există o cerere reală pentru a avea acces la acest spațiu aerian. Am realizat câteva proiecte în Africa, unde infrastructura rutieră nu era bună pentru mașini, iar livrarea de vaccinuri a fost asigurată de drone automate", a precizat Chris Forster.

Cum va funcționa „superautostrada”

Proiectul prevede că se vor folosi senzori instalați la sol de-a lungul autostrăzii, care oferă posibilitatea de a vedea în timp real a locului în care se află dronele în spațiul aerian.

Aceste date sunt apoi analizate de un sistem de gestionare a traficului, un fel de control al traficului aerian pentru drone, care le ghidează pe traseele lor pentru a evita coliziunile.

Inginerii britanici spun că cea mai mare îngrijorare în ceea ce privește accidentele nu vine atunci când drona se află în aer, ci în timpul decolării sau aterizării.

Proiectul va primi asistență din partea Autorității Civile Aeriene din Marea Britanie.