Grecia a obținut joi o victorie în lupta sa pentru a-și proteja dreptul la termenul "feta", deoarece cea mai înaltă instanță europeană a reproşat Danemarcei pentru că nu a împiedicat companiile locale să folosească acest nume pentru vânzările făcute în afara Uniunii Europene, relatează Reuters.

Brânza fetaFoto: Dreamstime.com

Grecia susține că brânza feta face parte din patrimoniul său cultural, deoarece produce acest produs din lapte de oaie și de capră de 6.000 de ani.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg, a fost de acord cu punctul de vedere al Greciei.

"Prin faptul că nu a încetat utilizarea denumirii "feta" pentru brânza destinată exportului către țări terțe, Danemarca nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin conform legislaţiei UE", au decis judecătorii celei mai înalte instanțe europeane.

Decizia vine după trei ani de când Danemarca a fost dată în judecată

În acest dosar, Comisia Europeană, susţinută şi de Cipru, a dat în judecată Danemarca în 2019 pentru că nu a reuşit să împiedice companiile locale să producă şi să exporte în afara ţărilor membre o brânză de culoare albă denumită "feta".

Danemarca a susţinut că interzicerea exporturilor ar fi putut fi considerată ca un obstacol în calea schimburilor comerciale.

Brânza feta a fost desemnată produs tradițional grecesc de către executivul UE din 2002, ceea ce îi conferă protecție juridică în blocul celor 27 de țări.

În 2005, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a aprobat această etichetă.

Războiul brânzei este mai mult decât o simplă mândrie națională pentru Grecia, care produce anual aproximativ 120 000 de tone de feta.

Sursă foto: DreamsTime.com