Un tribunal din Tokyo a condamnat miercuri patru foşti membri ai conducerii companiei de electricitate Tepco la plata unor despăgubiri de 13.000 miliarde de yeni (95 miliarde de euro) din cauza dezastrului nuclear de la Fukushima, relatează AFP și Agerpres.

Instanta japoneza care a dat verdictulFoto: Miho Takahashi-Pool / Associated Press / Profimedia Images

Judecătorii japonezi i-au găsit pe aceștia vinovați de faptul că nu au luat măsurile necesare care ar fi împiedicat accidentul produs la centrala nucleară de la Fukushima în 2011.

Decizia reprezintă finalul unei proceduri judiciare deschise în 2012 de acţionarii Tepco. Este prima dată când foşti conducători ai grupului sunt declaraţi vinovaţi de catastrofa de la Fukushima Daiichi, survenită după un tsunami uriaş, în urma unui cutremur.

În calitate de operator al centralei nucleare, Tepco este vizat de numeroase proceduri judiciare, inclusiv din partea unor locuitori care au fost evacuaţi din regiune din cauza radiaţiilor, în condiţii uneori foarte dificile.

Directorii Tepco au fost inițial achitați

În 2019, trei foşti conducători ai Tepco daţi în judecată de locuitori evacuaţi au fost achitaţi de un tribunal penal de primă instanţă. Reclamanţii au contestat decizia în justiţie.

Cei trei responsabili achitaţi în 2019 se numără printre cei patru condamnaţi miercuri.

În luna ianuarie a acestui an Tepco a fost vizată de un proces separat, șase tineri dând în judecată compania după ce au făcut cancer tiroidian după dezastrul nuclear din 2011.