​Băncile poloneze vor fi taxate mai mult dacă nu oferă clienților dobânzi mai mari la depozitele lor, a declarat sâmbătă liderul partidului de guvernământ din Polonia, intensificând presiunea guvernamentală asupra sectorului pentru a împărtăși beneficiile creșterii ratelor cu deponenții, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Principala rată a dobânzii din Polonia se află la cel mai ridicat nivel din 2008 încoace, sporind profiturile băncilor, dar reducând bugetele gospodăriilor într-o țară în care creditele ipotecare cu rată variabilă reprezintă norma.

„Nu vreau să decid în locul bancherilor, dar trebuie să fie un procent solid, nu la nivelul inflației, dar suficient pentru ca oamenii să simtă că acești bani își vor pierde mult mai puțin din valoare atunci când se află în bancă", a declarat Jaroslaw Kaczynski în timpul unui discurs în orașul Bialystok din estul țării.

„Dacă nu, atunci va trebui să impozităm aceste profituri și atât", a amenința el.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat anterior băncile pentru că nu oferă suficient de multe dobânzi pentru cei care economisesc, iar în luna mai a declarat că va folosi „persuasiunea" pentru a le determina să ofere mai mult.