„Cetăţenii Republicii Moldova au înţeles că modelul de dezvoltare ales de România este calea prin care şi moldovenii pot să se regăsească în lumea iubitorilor de libertate şi democraţie”, a afirmat Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în discursul ţinut sâmbătă, în cadrul şedinţei comune a Parlamentelor Republicii Moldova şi României care se desfăşoară la Chişinău.

Foto:

„Am fost şi rămânem o ţară cu alegeri libere, în care oamenii au ştiut să apere democraţia şi nu au permis regimurilor autoritare să prindă rădăcini. (...) Mulţi dintre cetăţenii noştri trăiesc, muncesc şi sunt integraţi în state membre ale Uniunii Europene. În ultimii 30 de ani am încercat să ne găsim calea firească. România a decis mai devreme să aleagă calea integrării europene şi a reuşit un parcurs de succes care constituie şi pentru noi un model. Evoluţia României ne-a încurajat şi ne-a dat speranţa că acesta poate fi un model de succes şi în Republica Moldova. După suişuri şi coborâşuri, cetăţenii Republicii Moldova au înţeles că modelul de dezvoltare ales de România este calea prin care şi moldovenii pot să se regăsească în lumea iubitorilor de libertate şi democraţie”, a afirmat Maia Sandu în discursul ţinut sâmbătă, în cadrul şedinţei comune a Parlamentelor Republicii Moldova şi României care se desfăşoară la Chişinău, relatează News.ro

Liderul de la Chişinău a subliniat că evoluţiile din ultimele luni au determinat ţara să „accelereze” pe calea europeană. Sandu a subliniat că economia moldovenească este „conectată” la cea a UE, ţara lucrează la întărirea integrităţii instituţiilor publice, este angajată pentru reformarea justiţiei combaterea corupţiei, asigurarea libertăţii presei şi respingerea propagandei.

Vezi și:

Maia Sandu: „România a întins mereu o mână de ajutor oamenilor din Republica Moldova”

„Chiar dacă relaţiile politice dintre ţările noastre cu cunoscut urcuşuri şi coborâşuri România a întins mereu o mână de ajutor oamenilor din Republica Moldova. (...) Ne-aţi fost şi ne rămâneţi alături pe plan economic, politic, diplomatic, cultural şi educaţional, simţim acest sprijin şi în aceste zile grele, când războiul nea dat tuturor viaţa peste cap”, a adăugat Maia Sandu.

Aceasta a subliniat importanţa investiţiilor româneşti în ţara vecină, pe care spune că le doreşte „intensificate”, arătând că România este de mulţi ani cel mai important partener comercial al Republicii Moldova, dar şi susţinător pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Maia Sandu spune că pe drumul către UE, ţara pe care o conduce „contează pe sprijinul şi ajutorul României, relaţiile dintre cele două state fiind „la cel mai intens nivel din ultimii 30 de ani”.

Maia Sandu: „Aderarea la UE nu este doar un vis frumos pentru noi, este şansa noastră de a rămâne o ţară democratică”

„Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de sprijinul dvs. avem nevoie de susţinerea dvs pentru a păstra pacea în Republica Moldova şi a oferi siguranţă cetăţenilor noştri pentru a face faţă provocărilor fără precedent declanşate de războiul din Ucraina, pentru a continua eforturile noastre de transformare a ţării, pentru a rămâne parte a lumii libere, pentru a realiza proiectul generaţiei noastre, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Aderarea la UE nu este doar un vis frumos pentru noi, este şansa noastră de a rămâne o ţară democratică. Este şansa noastră de a rezista într-un context geo-politic tot mai complicat, este cea mai sigură cale spre stabilitate şi dezvoltare”, a afirmat Maia Sandu, mai notează News.ro

Aceasta a afirmat că Republica Moldova contează pe sprijinul politicienilor români în sensul susţinerii în forurile europene a integrării în Uniunea Europeană.

„Vă rugăm că mergeţi în instituţiile europene, să contactaţi colegii dvs din statele membre ale UE şi să le spuneţi că Republica Moldova împărtăşeşte pe deplin valorile Uniunii Europene şi merită să aibă această şansă să devină parte a marii familii europene”, le-a transmis Maia Sandu politicienilor români prezenţi în capitala Republicii Moldova.

Preşedintele moldovean arată că şi cooperarea dintre Parlamentele celor două ţări va fi importantă pentru integrarea în UE a Republicii Moldova.

Maia Sandu: „Nu vedem riscuri iminente la adresa securităţii noastre, dar totul depinde de ce se va întâmpla în continuare în Ucraina”

„Acest război la hotarul Republicii Moldova reprezintă un risc pentru toţi, în special pentru regiunea noastră şi mai ales pentru Republica Moldova care este cea mai fragilă, cea mai vulnerabilă. Aşa cum am spus şi cu alte ocazii, nu vedem riscuri imediate, iminente la adresa securităţii statului nostru, dar aceste riscuri există şi situaţia depinde de ce se va întâmpla în continuare în Ucraina”, a declarat Maia Sandu sâmbătă, la Chişinău, la finalul şedinţei comune a Parlamentelor Republicii Moldova şi României, relatează News.ro

Aceasta a comentat şi contextul în care au loc demersurile privind aderarea la UE.

„Republica Moldova şi-a declarat de nenumărate ori intenţia de a depune cererea. Am făcut acest lucru într-un context dramatic, este adevărat şi am făcut acest lucru acum pentru că vrem să fim auziţi că ne dorim să rămânem parte a lumii libere. Dar în orice caz aceasta este calea pe care Republica Moldova urma să meargă şi va merge în continuare”, adaugă Maia Sandu.

Preşedintele Republicii Moldova a subliniat că ţara sa va face tot ceea ce depinde de ea pentru a obţine o decizie pozitivă n vederea obţinerii statutului de candidat la Uniunea Europeană.