O ședinţă comună a Parlamentelor României şi Republicii Moldova are loc sâmbătă, la Chişinău, la aceasta participând preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, preşedintele Senatului României, Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, senatori şi deputaţi români, transmite Agerpres.

Ședință comună a Parlamentelor României și R. Moldova la ChișinăuFoto: Captura Facebook

Reuniunea de la Chişinău are loc la doar o zi după ce Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat la aderarea la UE.

Înainte de ședință, Cîţu și Ciolacu, au depus, sâmbătă, coroane de flori la Monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt de la Chişinău.

Grosu: Integrarea în UE, singura soluție pentru R. Moldova

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat că parcursul european şi integrarea în UE constituie unica soluţie viabilă pentru viitorul ţării sale.

"Suntem ferm convinşi că parcursul european şi integrarea în UE constituie unica soluţie viabilă pentru viitorul Republicii Moldova. Acest scop ne dictează acţiunile şi ne mobilizează să trecem peste provocări, dorinţa de a construi Europa aici în Moldova", a spus Igor Grosu, în discursul susţinut la şedinţa comună.

El a menţionat că, în contextul reuniunii de sâmbătă, va fi semnată o Declaraţie comună.

”Pe lângă simbolismul acestui eveniment, îmi doresc ca această platformă să servească drept reper pentru ghidarea activităţilor Legislativului de la Chişinău în procesul de negociere şi aderare la UE. Ce punem noi în acte şi în legi să simtă cetăţenii în viaţa de zi cu zi, o viaţă mai bună, fericită, aici, acasă. Avem mult de lucru, însă ştiu că vom reuşi, fiindcă avem prieteni de nădejde şi astăzi ei sunt prezenţi alături de noi în această ţară", a afirmat preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.

Cîțu: Există o legătură specială între țările noastre

Florin Cîţu a spus că viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană.

"În şedinţa comună de astăzi reafirmăm legătura specială dintre ţările noastre. (...) Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană", a afirmat Florin Cîţu, în discursul său din Parlamentul de la Chișinău

El a adăugat că România este şi va fi cel mai consecvent partener al Republicii Moldova.

Ciolacu: Trebuie să muncim împreună

La rândul său Ciolacu, a afirmat că România şi Republica Moldova trebuie să facă „un nou pas" şi să muncească împreună, pentru a asigura un trai mai bun cetăţenilor celor două ţări.

„Astăzi, trebuie să facem un nou pas şi să muncim împreună, pentru a asigura un trai mai bun cetăţenilor pe care îi reprezentăm. Iar pentru a face acest lucru, întărirea relaţiilor noastre bilaterale şi obţinerea de către Republica Moldova a statutului de candidat la Uniunea Europeană reprezintă bazele pentru atingerea acestui obiectiv. (...)

Viitorul pe care îl construim astăzi trebuie să fie împreună, iar cei care caută să ne separe cu siguranţă nu vor binele cetăţenilor noştri. Această construcţie comună începe chiar de aici, de la Chişinău", a spus Marcel Ciolacu, în cadrul şedinţei comune a Parlamentelor Republicii Moldova şi României.

El a adăugat că România „nu doar recunoaşte destinul european al Republicii Moldova", dar doreşte şi crede „într-o perspectivă reală pentru aderarea la Uniunea Europeană" a acestei ţări.