Uniunea Europeană vrea să-şi „consolideze” cooperarea energetică cu Israelul, ca răspuns la „şantajul” Rusiei, a declarat marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite în Israel, relatează agențiile France Presse și Agerpres.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der LeyenFoto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia Images

„Kremlinul a folosit dependenţa noastră de combustibilii fosili ruşi pentru a ne şantaja”, a acuzat ea în timpul unui discurs la Universitatea Ben-Gurion din Negev, în sudul Israelului.

„De la începutul războiului (în Ucraina), Rusia a întrerupt în mod deliberat aprovizionarea cu gaze a Poloniei, Bulgariei şi Finlandei, a companiilor olandeze şi daneze, ca represalii pentru sprijinul nostru faţă de Ucraina”, a subliniat ea.

„Comportamentul Kremlinului nu face decât să ne întărească dorinţa de a ne elibera de dependenţa de energii fosile ruse”, a spus Von der Leyen.

„De exemplu, explorăm în prezent modalităţi de a consolida cooperarea noastră energetică cu Israelul”, a explicat ea, citând un proiect pentru un cablu electric submarin ce leagă Israelul, Cipru şi Grecia şi o „conductă” în estul Mediteranei.

Israelul lucrează din greu pentru a putea exporta o parte din vastele sale resurse de gaze offshore în Europa, care încearcă să înlocuiască achiziţiile de combustibili fosili din Rusia după invazia Ucrainei la sfârşitul lunii februarie şi sancţiunile împotriva regimului preşedintelui rus Vladimir Putin.

„UE are nevoie de gaz israelian”

Ursula von der Leyen s-a întâlnit luni seară cu miniştrii israelieni ai afacerilor externe şi energiei, Yair Lapid şi Karine Elharrar, şi urmează să se întâlnească marţi seară cu şeful guvernului Naftali Bennett.

Potrivit unui purtător de cuvânt al ministrului Elharrar, Von der Leyen a repetat în timpul întâlnirii de luni că „UE are nevoie de gaz israelian”.

„Anunţuri” privind cooperarea energetică „cu Israelul şi alţi parteneri din regiune” ar urma să fie făcute „în zilele următoare”, a indicat la rândul său o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, adăugând că după Israel Von der Leyen se va duce în Egipt.

Israelul are la dispoziţie trei mari opţiuni pentru a exporta o parte din gaze în Europa: transportul gazului său natural în Egipt, un vecin cu care deja este legat printr-o conductă, apoi lichefierea acestuia şi transportul maritim în Europa; construirea unui gazoduct către Turcia, care este legată de Bătrânul Continent; sau construcţia unei noi rute de hidrocarburi direct către sudul Europei, notează AFP.

___