Coreea de Nord a lansat miercuri trei rachete, dintre care una pare să fi fost o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), după ce președintele american Joe Biden a părăsit Asia, unde a făcut un turneu în care a discutat noi măsuri de descurajare a Phenianului, transmite Reuters.

Kim Jong-un la lansarea unei ICBM nord-coreeneFoto: KCNA / UPI / Profimedia Images

Statul Major Întrunit al Coreei de Sud (JCS) a spus că cele trei rachete au fost lansate în mai puțin de o oră din zona Sunan de lângă Phenian, unde aeroportul internațional a devenit un centru de teste de rachete.

Prima rachetă lansată miercuri pare să fie un ICBM, în timp ce o a doua rachetă neidentificată pare să fi eșuat în timpul zborului, a precizat JCS. A treia rachetă a fost o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune (SRBM), a precizat sursa citată.

Ca răspuns, Statele Unite și Coreea de Sud au organizat exerciții combinate cu trageri reale, inclusiv teste de rachete sol-sol care au implicat sistemul de rachete tactice al armatei SUA (ATACMS) și SRBM Hyunmoo-2 al Coreei de Sud, au declarat ambele armate.

„Demonstrația de forță a armatei noastre a fost menită să evidențieze hotărârea noastră de a răspunde cu fermitate la orice provocare nord-coreeană, inclusiv la o lansare de ICBM, precum și capacitatea noastră copleșitoare și disponibilitatea de a efectua o lovitură chirurgicală la originea provocării", a declarat JCS într-o declarație.

Coreea de Nord a efectuat o serie de lansări de rachete în acest an, de la arme hipersonice până la testarea celor mai mari ICBM-uri ale sale pentru prima dată în aproape cinci ani. De asemenea, se pare că se pregătește pentru ceea ce ar putea fi primul său test nuclear de după 2017.