Statele Unite au declarat vineri că sunt „pregătite” în cazul în care Rusia folosește resursele energetice ca pârghie, în timp ce Washingtonul spune că gazoductul Nord Stream 2 nu va intra în funcțiune dacă Rusia atacă Ucraina, scrie AFP.

GazpromFoto: Gazprom

„Am luat măsuri (...) pentru a ne coordona cu cei mai mari consumatori de energie și producători de energie pentru a ne asigura că avem aprovizionare continuă cu energie și piețe stabile de energie”, a susținut Consilierul adjunct pentru securitate națională la Casa Albă pentru Economie Internațională, Daleep Singh.

Opţiunile Rusiei de a redirecţiona gazele din Europa,care sunt furnizate prin rute care nu au legătură cu pieţele asiatice, sunt limitate. Însă traderii spun că Moscova poate avea o flexibilitate mai mare cu exporturile de petrol, din care aproximativ o jumătate, sau aproximativ 2 milioane de barili pe zi (bpd), sunt livrate în Europa pe mare.

În această lună, Rusia a fost de acord să vândă în plus Chinei 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an, mai târziu în acest deceniu, cantitate egală cu 5% din exporturile actuale ale Moscovei către Europa şi la egalitate cu volumele pe care Gazprom le-a expediat Chinei anul trecut.

China consumă aproximativ 1,5 milioane de barili de petrol rusesc pe zi, sau o cincime din totalul exporturilor Rusiei, care sunt expediate atât prin conducte, cât şi prin porturi, urmând ca livrările să fie majorate cu încă 200.000 de barili pe zi datorită acordului recent cu Rosneft.

Importurile ruseşti reprezintă 46% din combustibilii solizi ai Europei, cum ar fi cărbunele, 26% din ţiţeiul şi 38% din gazele naturale din regiune, estimează agenția de rating Moody's, subliniind că chiar şi o scurtă reducere a livrărilor de gaze ar stimula şi mai mult preţurile energiei şi inflaţia.

„O intensificare a presiunilor inflaţioniste ar putea creşte şi presiunea asupra Băncii Centrale Europene şi a altor bănci centrale pentru a înăspri politica monetară”, spune Moody's.

Inflaţia din zona euro a atins un record de 5,1% în ianuarie, alimentând aşteptările că BCE ar trebui să pună capăt schemei sale de cumpărare de obligaţiuni şi să majoreze ratele dobânzilor pentru prima dată de la jumătatea anului 2011.